Ne csak edd, arcodra tedd!

Egy nő életében többször is előfordulhat olyan élethelyzet, amikor nem tud időt szakítani arra, hogy meglátogassa a kozmetikusát egy jó alapos, vagy akár egy kényeztető arcápoló kezelésre. Pánikra semmi ok! A konyhánkban rengeteg olyan alapanyag található, amik nem csak belülről, hanem kívülről is táplálni tudják a bőrünket.

oszi_arcapolas.jpg

Most, hogy a GYED-ről visszatérve újra elkezdtem dolgozni, Mimi pedig bölcsődés lett, nem sikerül még kialakítanunk a napirendünket, nem álltak be a heti rendszerességű állandó elfoglaltságok. Felkerestem  Szilvit, egy nagyon kedves kozmetikus ismerősömet (Az én időm szépségszalon), hogy ajánljon nekem valami otthon is elkészíthető arcápolási terméket az őszi hónapokra.

1. lépés - Tisztítás

Valószínűleg senkinek nem mondok újat azzal, hogy az arcápolás legfontosabb lépése a tisztítás. Mostanában nagyon divatosak a különböző arctisztító készülékek, ám amikor megláttam, hogy milyen borsos az áruk, azonnal visszatettem a polcra és azt gondoltam, enélkül is tiszta lehet a bőröm. Szilvi megerősítette a véleményem. Drogériákban néhány száz forintért lehet arctisztító kefét vásárolni, melynek segítségével manuálisan, bármilyen arctisztító gél, hab könnyen eloszlatható, felhabosítható és így az arcbőr hamar felfrissül, a vérkeringés helyreáll és az eredmény a friss és üde arc.

A kozmetikában egyébként hidroabráziot vagy dermabráziót szoktak használni annak érdekében, hogy az elszarusodott hámréteget még hatékonyabban le tudják szedni. De véleményem szerint ezzel otthoni körülmények között inkább ne kísérletezzünk.

arcradir.jpg

2. lépés - Radírozás

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál szemcsés összetevő (só, cukor, kávé)
  • 1 teáskanál olaj
  • 3-5 csepp citrom illóolaj

A szemcsés összetevő kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy mennyire durva bőrradírra van szükségünk. Az én bőröm zsírosodásra hajlamos, problémás, így Szilvi a tengeri sós peelingelést ajánlotta. Az olajos összetevő gyakorlatilag bármilyen (olíva, kókusz, mandula) növényi olaj lehet, arra érdemes figyelni, hogy hidegen sajtolt és extra szűz legyen. 

Az illóolaj kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a termék 100%-os tisztaságú legyen, hiszen a szintetikus anyagok könnyen irritációt okozhatnak a bőrön. A citrom illóolaj ebben a radírban fertőtlenítő, baktériumölő, élénkítő, frissítő hatással bír. 

A radír lemosásakor marad egy olajos réteg a bőrön, amit én személy szerint nem kedvelek, de egy a arctisztítós lemosás könnyen segít ezen a problémán.

Ezzel az első két lépéssel tökéletesen előkészíthetjük a bőrünket a további ápoláshoz.

agyagos-elesztos_arcmaszk.jpg

 3. lépés - Agyagos-élesztős maszk

Ez az arcmaszk a nyerő négyes összetevőinek köszönhetően porszívószerűen szippantja ki a bőr felszíni rétegekben lévő faggyút és szennyeződéseket és olyan puhává varázsolja az arcunk, mint amilyen a babáké.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb csipet élesztő
  • 1,5 teáskanál natúr joghurt
  • 3 csepp levendula illóolaj
  • 1 teáskanál zöld agyag

Az élesztő a benne található vitaminok (B1, B2, B6) és ásványi anyagoknak (K, Na, Ca, Mg, P, F)  köszönhetően nyugtató, gyulladáscsökkentő, ápoló és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik.

A joghurtban lévő cink és tejsav felelős a bőr egészséges pH-jának a fenntartásáért, ezen kívül segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, finomítja a ráncokat, összehúzza a pórusokat, hidratálja a száraz bőrfelületeket, illetve fényessé és ragyogóvá teszi a bőrt. (forrás: itt)

A levendula illóolaj egyike azon kevés illóolajoknak, amelyeket hígítatlanul is alkalmazni lehet a bőrön. Gyulladáscsökkentő, kiegyensúlyozza a faggyúmirigyek működését, gyógyít. 

A zöld agyag kiváló méregtelenítő hatású, arcon alkalmazva a bőrben lévő toxikus anyagokat eltávolítja. 

Az élesztő és a levendula illatának keveréke érződik a maszk felkenésekor, viszont az állagára főként az agyag van hatással. Mint egy finom, illatos iszappakolás. Életem első arcmaszkját édesanyámtól tanultam. Az is élesztő tartalmú volt, megszáradva szinte lepergett az arcomról. A Szilvi által ajánlott maszk agyag összetevője szemmel láthatóan kiszívja a pórusokból a faggyút. Pont úgy viselkedik, mint a kedvenc L'Oreal Pure-Clay maszk. A megszáradt pakolás alatt egy pihe-puha bőr köszönt vissza rám, és a tág pórusok szemmel láthatóan összehúzódtak.

sutotok.jpg

4. lépés - Sütőtökös arcmaszk

Ha ősz, akkor sütőtök, ha őszi arcápolás, akkor sütőtökös arcmaszk. Az ősz legnagyobb sláger étele nem csak finom, de magas C-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően feszesít, ránctalanít, kitűnő hatást gyakorol a bőrünkre.

Hozzávalók:

  • 1 púpos teáskanál sütőtök
  • 4 teáskanál víz (a tökhöz)
  • pektin
  • 2 teáskanál rózsavíz (opcionális)
  • 5 csepp csipkebogyóolaj (opcionális)

A sütőtököt sütés után vízzel pürésítjük. Én két karika sütőtököt villával majd kanállal törtem össze. Rózsavízzel keverve lágyabb állagot érhetünk el, és ezzel egy időben a maszk bőrápoló tulajdonságait magasabb szintre emeljük. A 100%-os tisztaságú rózsapárlat bőrnyugtató hatású, szintén antioxidáns, emellett pedig kitűnő anti-aging. Amennyiben a 2 teáskanálnyi rózsavizet hozzátesszük a maszkhoz, az eredeti 4 teáskanálnyi vizet felezzük meg.

Egy kávéskanál pektint elkeverünk egy pici vízben és állni hagyjuk egészen addig, amíg el nem kezd zselésedni. Ezután a két összetevőt összekeverjük. Pár csepp csipkebogyó olajjal dúsítva fokozhatjuk a ránctalanító hatást.

Ahogy megszárad a maszk a bőrön, annyira gyönyörű, sima, hogy azt kívánom, bárcsak mindig ilyen lenne. A két kencét közvetlenül egymás után szoktam felkenni, így nem tudtam még eldönteni, hogy az élesztős maszk vagy ez utóbbi a hatásosabb, de reggelre a homlokomon keresztbe futó ráncot a férjem borotválkozó tükrében kerestem.

A sütőtökös pakolás a zselésítő anyag nélkül is tökéletesen működik, de bevallom, nekem az a rész a kedvencem amikor az arcomra száradt terméket lehúzhatom a bőrömről. És a felismerés, hogy otthon is el tudom készíteni... Mámorító. Első próbálkozásra nem lett olyan lehúzható állagú a maszkom, mint Szilvié, de nem adom fel! 

oszi_arcapolas_konyhai.jpg

Mindkét pakolást 15-15 percig hagyjuk pihenni az arcunkon, így az egész őszi arcápolási rutin nagyjából 40 percet vesz igénybe. Amennyiben bármelyik termékből többet készítettünk volna el, levegőtől elzárva, hűtőben tárolva, néhány napig biztosan eláll. Hetente 1-2x használva ősszel is ragyogó lehet a bőrünk.

Ha Nektek is van egy bevált házi arcápolási készítményetek, ne féljetek hallatni a hangotokat; osszátok meg velem e-mailen vagy bármelyik közösségi oldalon!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube-on pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe. 


A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.