Hogyan strandolhatunk várandósan?

Tombol a nyár, sorra dőlnek meg Európa-szerte a melegrekordok. A hazai tavak felé vezető autópályákon lépésben halad a sor, csak a vízparton elviselhető a hőség. Várandósként felmerült bennem a kérdés, jelent-e bármilyen veszélyt a babámra vagy rám nézve a medencében, tóban vagy tengerparton való fürdőzés? Megkérdeztem a témában egy szülész-nőgyógyászt, ezzel új rovatot indítva a blogon, "Szakértő válaszol" címmel.

varandos_medence.jpg

(A fotó forrása: ITT)

Dr. Pánczél Zita maga is édesanya, így nem csak szakemberként ismerősek számára a bennem megfogalmazott kérdések. 

A Semmelweis Egyetemen végeztem 2006-ban, szülészet-nőgyógyászatból 2011-ben szakvizsgáztam. A kezdetektől fő munkahelyem a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. Az általános szülészet-nőgyógyászat mellett főként szülészeti ultrahang diagnosztikával foglalkozom. Kisfiam öt éves, kislányom 3 hónapos, így jelenleg elsősorban anya vagyok, annak minden szépségével és buktatójával együtt. 

Ebben a szezonban a KidsOasis – minősített családbarát szálláshelyek utazó nagykövete lettem. Egy hét múlva a Nádas Tó Park Hotel vendégszeretetét élvezhetjük. Elsődleges kérdésem az lenne, lehet-e strandolni várandósan?

Egészséges várandósság esetén a strandolás természetesen nem tilos. Vannak azonban olyan komplikációk, illetve állapotok, amikor mégsem javasolt a fürdőzés. Ilyen pl. a zajló hüvelyi vagy húgyúti fertőzés, a gyakori méhösszehúzódások, a nyitott méhszáj vagy a megrepedt burok. Bár ez utóbbi már a szülés megindulását jelenti, így remélhetőleg olyankor már mindenki a kórház felé tart, nem a strandra. :) 

Akkor ez azt jelenti, hogy legyen szó medencéről, tóról vagy tengerről az egészséges pocakos kismamáknak szabad a bejárás?

Fürdőzés szempontjából előnyösebbek a természetes vizek, azokon belül is a tenger a legideálisabb, hiszen a sós vízben a kórokozók nem nagyon szeretnek megtelepedni. Jó vízminőségű álló-illetve folyóvizekben is szabad fürdeni. Érdemes elkerülni a tömeget és a bokáig érő, jól felmelegedett részeket, ahol egyszerre 20-30 pelenkás baba fürdik.

kismama_strand.jpg

(A kép forrása: ITT)

A medencés strandok esetében a vizet általában erősen klórozzák, de ha ilyen helyre megy a kismama, megint csak érdemes a nem túl zsúfolt időszakot és helyeket választani. Egy jól tisztán tartott otthoni medence pl. ideális lehet a hűsölésre.

Az úszás kifejezetten jó mozgásforma várandósan is, így uszodába járni sem tilos.

És mi a helyzet a termálfürdőkkel?

A termálvíz várandósság alatt nem javasolt. Részben az élettani hatások, részben az általában magasabb hőmérséklet és a  fokozottabb fertőzésveszély miatt. Nagyon forró vízbe egyáltalán nem javasolt menni.

Hallottam olyan kismamáról, akinek a nőgyógyásza hüvelyflóra helyreállító kezelést ajánlott fürdés előtt és után is. Erről mit kell tudni?

A hüvelyflórát erősítő kezelések bajt nem csinálnak. Azoknak, akik (nem a várandósokra gondolok) visszatérő fertőzésektől szenvednek, magam is javasolni szoktam megelőző jelleggel is a flóraerősítést. A készítményeknek több fajtájuk van, vannak amelyek csak a hüvely pH rendezését segítik, illetve a hüvely normál flóráját domináló baktériumokat látják el tápanyaggal, mások pedig kifejezetten ezeket az úgynevezett tejsavbaktériumokat tartalmazzák. Hatékonyság tekintetében utóbbiak a legjobbak, nem mindegyikük alkalmazható azonban a várandósság alatt.

Megelőzhetjük a fertőzéseket  probiotikus tamponnal vagy uszodai tapasszal?

Várandósság alatt a tamponhasználat egyáltalán nem javasolt. A hüvelybe nyúlkálással a kezünkkel kórokozókat vihetünk fel, illetve a tampon, mint idegen test felületén számos kórokozó megtapadhat, szaporodhat.

Az uszodai tapasszal kapcsolatban személyes tapasztalatom nincs. Véleményem szerint normál esetben erre semmi szükség nincs, hiszen a hüvelybe sok víz nem jut be, illetve stabil hüvelyflóra esetén ennek nincs is jelentősége.

Bár nem hiszem, hogy ebben a hőségben bárki is még melegebbre vágyik, de meg kell kérdeznem, szaunába állapotosan beülhetünk?

A szaunázás nem javasolt a várandósság alatt. A várandós nő szervezetében számos változás következik be, mely gyakorlatilag az összes szervrendszert érinti és terheli is valamilyen mértékben. A szaunázás ezt az amúgy is fokozott munkát tovább fokozza. Jelentős folyadékvesztést okoz, terheli a várandós keringési rendszerét, közvetve pedig a méhlepényi keringést is.

Mi a helyzet a napfürdővel? Kifeküdhetünk barnulni mondjuk bikiniben? Vagy érdemes eltakarni a pocakot egyrészes fürdőruhával?

closeup photography of pregnant woman wearing blue panty

(A kép forrása: ITT)

A várandósokra is igazak az általános szabályok, tűző napra 11 és 15-16 óra között ne nagyon menjünk, használjunk fényvédőket, válasszuk inkább az árnyékos helyeket. A pocakot viszont érdemes teljesen kihagyni a napoztatásból. Nyilván a szó szoros értelmében felforrni nem fog a magzatvíz, de valamelyest a napoztatással melegedhet. A has bőre egyébként is fokozottan ki van téve a terhelésnek, hiszen azt érinti legjobban a nyúlás, a növekedés. A fürdőruha típusa szerintem ízlés kérdése, sok jelentősége nincs.

Akkor összegezve a legnagyobb veszélyt nyaraláskor a kismamára az esetleges fertőzések jelentik. 

Illetve a büfék kínálata. :D Ezek a nem épp a legegészségesebb ételek normál várandósság esetén néhányszor beleférnek, azonban terhességi cukorbetegség esetén sosem szabad elcsábulni a fokhagymás lángosnak vagy a kakaós palacsintának.  

A várandósság alatti fertőzések egy része komoly veszélyt hordozhat, Amennyiben nincs megfelelően kezelve vetélést, koraszülést okozhat. Fontos tehát, hogy rendellenes folyás, kellemetlen érzés esetén keressük fel a kezelőorvost. A vizes fürdőruhát érdemes a fürdés után szárazra cserélnie. Már ezzel sokat tehetünk a megelőzésben!

(A kép forrása: ITT)

Abban biztos vagyok, hogy egy KidsOasis minősítéssel ellátott gyermekbarát szállodában Mimi, a kislányunk jól fogja érezni magát. Afelől sincs kétségem, hogy a gyermeklelkű apuka is feltalálja magát a csúszdáknak köszönhetően. De most már azt is tudom, hogy a vízi kalandokat én sem csak a partról fogom külső szemlélődőként átélni. Vadregényes természet, tófürdő, csónakázás, vízibiciklizés, horgászat, vigyázz! Jövünk!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.