Így készítsd fel könyvekkel a testvér születésére!

Amellett, hogy a meseolvasás és a mesehallgatás tökéletes a minőségi idő eltöltésére, tapasztalataim szerint remek feszültségoldó is. A gyermekek a való életben sokkal gördülékenyebben tudnak beleilleszkedni egy adott helyzetbe, ha a mesékben is megerősítést kapnak. A 2,5 éves kislányom hamarosan egy egészen új szerepben tündökölhet: testvére érkezik. Az új élethelyzetre való felkészülésben nagyszerű segítséget nyújtanak a könyvek. 
tesos_konyvek.jpg

Mimi, Finy Petra Az ovi-ügy című könyvével vette szinte akadálytalanul a bölcsődés beszoktatást. A szánkózástól való félelmét Pipp és Polli űzte el. Boribon és Annipanni pedig tökéletes társak elalvás előtt. És most új szakaszhoz érkezett az életünk. Egy novemberi keddi estén a kis boszorkánk közölte: “Anya, kistesóm lesz!” Jót nevettem rajta, majd 3 hét múlva kiderült, igaza volt, valóban kistestvére lesz. Pontosan Mimi születésnapjára, szeptember 2. napjára várjuk a legújabb családtagunk. 

A mai blogbejegyzésben olyan testvér témájú könyveket hoztam Nektek 2-8 éves korosztályra lebontva, amiket bátran forgathattok a pici megérkezése előtt.

Finy Petra - A tesó-ügy  (2-5 éves korig)

finy_petra_a_teso-ugy.jpg

Finy Petra könyveivel ahogy már fent említettem, a bölcsőde kezdetekor találkoztunk. A sorozat főhőse egy Emma névre hallgató kislány. Pont úgy, mint a mi gyermekünk. A nemi azonosság (és nagy valószínűséggel névazonosság is) segített nálunk a főszereplővel való azonosulásban. 

A könyv a várandósság időszakától, a szülést is említve, egészen a tesó totyogós koráig humorral mesél a gyermeki szemüvegen át az új szerep szépségeiről és nehézségeiről is. Maximálisan érti a gyereklelket, de vannak kifejezetten szülőknek szánt kiszólások, poénok is.

A könyv illusztrátora a félig magyar, félig olasz Tommaso Levente Tani, rajzai pont olyan humorosak, mint maga A tesó-ügy.  

Igaz Dóra - Én és a Tesóm (2-5 éves korig)

igaz_dora-_en_es_a_tesom.jpg

Az Én és a tesóm könyv a báty-húg kapcsolatot, a testvérféltékenységet dolgozza fel és azt ami mögötte van. A könyv mesélője a nagy tesó egyes szám első személyben mesél a mindennapi konfliktusokról, melyek a történet végére átfordulnak a legmókásabb testvér játékokká. Az E/1 mesélő szerep az én 2,5 éves kislányomat még megzavarta. Nem értette, az első pár olvasás során, hogy miért azt mondom, hogy én (az anyukája) rombolom le a homokvárat, mikor épp a kisfiú rosszalkodik a mesében. 

Az élethelyzeteket Kasza Julianna fantasztikusan szellemes rajzai egészítik ki.  

Tamás Zsuzsa - Kicsi Mimi nagytesó lesz (2-5 éves korig) 

tamas_zsuzsa_kicsi_mimi_nagyteso_lesz.jpg

Nem titok, hogy a Mimi sorozat a névazonosság miatt került első körben a könyvespolcunk kiemelt részlegére. Horváth Ildi illusztrációi egy olyan mesevilágba röpítik el a kis olvasót,  amit nem lehet összekeverni semmilyen más könyvvel. Bár a célközönség a 2-5 éves korosztály, a szövegezés egy oldalon már nem csak pár sorban merül ki, így inkább az óvodásoknak ajánlanám.  

A Kicsi Mimi nagytesó lesz abban nyújt nagy segítséget nekünk, hogy megértessük a kislányunkkal, a testvére születésekor pár napra el kell válnunk, és a kórházban tartózkodás nem szomorú dolog. Emellett próbáljuk felkészíteni a mi kicsi Miminket arra, hogy a figyelmemen ezentúl már mindig osztoznia kell majd az új jövevénnyel, pont úgy, mint ahogy a nyuszilánynak is. 

Anna Herzog - Anya hasában (3-6 éves korig)

anna_herzog_joelle_tourlonias_anya_hasaban.jpg

Mimi már jó ideje tudja, hogy a hasam alján a csík egy vágás nyoma. Onnan vette őt ki a doktor bácsi. De néhány hete felmerült a kérdés miszerint: hogyan került ő Anya hasába? Mosolyogva egyszerre vágtuk rá a férjemmel: "Apa beletett!" Nem firtatta a dolgot, nem kérdezősködött tovább. Azonban biztos vagyok benne, hogy néhány hónap múlva már nem elégszik meg egy ilyen nyúlfarknyi válasszal. Ekkor kerül majd elő az Anya hasában könyvünk. 

Ebben a történetben Mia és Oszkár a nagyjából 4-5 éves ikerpár vár türelmetlenül kistestvérre. A mese részletes anatómiai jegyzetekkel és illusztrációkkal van ellátva. Az írónő kitér a női és férfi nemi szervek felépítésére, a mesterséges megtermékenyítésre, a védekezésre, a spermiumra és a petesejtekre, méhlepényre, a magzatvízre, az ultrahangképre, a természetes szülésre és a császármetszésre is.  Ez a mesekönyv nem is annyira mese már. Mindent igazán valóságszerűen tár a kíváncsiskodók elé, ezért véleményem szerint akár a 7-8 éves korosztálynak is megfelelő olvasmány lehet.

Jan Ormerod - Tesómese (3-8 éves korig)

jan_ormerod_tesomese.jpg

Ebben a könyvben Krokodil Katának nincs könnyű dolga. A sárga szemei az átlag krokodilszemektől eltérően még sárgábbak. Mi az oka ennek? A féltékenység! Méghozzá  legdurvább fajtából. Kata a kistesóját még egy bababoltba is beviszi, hogy kicserélje egy jobbra. Ám a mese végére rájön, hogy az ő testvérénél nem találhat jobbat.

A könyv illusztrációja nagyon részletes. Engem emlékeztet a régi, gyermekkori Tesz-vesz város könyvemre. Mimivel sokszor nem csak a rajzokba veszünk el, nem egyszer külön mese születik arról, amit a történeten túl a képeken látunk. 
tesos_konyv.jpg

A testvérféltékenység természetes folyamat. A gyermekünk ilyenkor tapasztalja meg először, hogy a világ nem csak körülötte forog, az a szocializációja során egy hatalmas lépcsőfok lesz. A mi feladatunk, hogy megtanulja kezelni az új élethelyzetet. Mi tudjuk megtanítani az új szerepek elsajátítására, hiszen testvérré válni nem megy egyik napról a másikra. Hogy elbírjon ezzel a nagy feladattal nem árt előre felkészíteni a nehézségekre. Szentül hiszem, hogy a mesék azok, amik a legjobb segítséget nyújthatják.

Ezúton is köszönöm a Pagony Könyvesboltnak, hogy megszülethetett ez a könyvajánló!

 

 Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.