Mangós-levendulás sajttorta

Leszögeszhetjük, hogy a nyár legnagyobb sztárja a levendula. Legyen szó illatosításról, molyűzésről, szörpről, lekvárok vagy sütemények ízesítéséről. Ehető virágokat csempészni az ételekbe, italokba mindig jó ötlet! Emlékeztek még az ibolyás anyák napi keksz receptjére? Legalább akkora sikert aratott a család körében a mangós-levendulás sajttortám is.

torta_1.jpg

Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok gasztro blogger, nincs szakács vagy cukrász végzettségem. Egyszerűen szeretek kísérletezni a konyhában (is), az alaprecepteket a saját szánk ízére igazítani. Így született ez a sajttorta. Ne ijedjetek meg a hozzávalók hosszú sorától, pofonegyszerű összeállítani. A végeredmény pedig egy nagyon könnyű, nem túl édes, friss nyári desszert lesz. 

Hozzávalók az alaphoz:

  • 150 gramm zabkeksz
  • 60 gramm vajas keksz
  • 80 gramm vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 gramm sajtkrém
  • 3 evőkanál tejföl (vagy görög joghurt)
  • 2 tojás
  • 100 gramm cukor
  • 4 evőkanál keményítő
  • 2 kupaknyi vaníliakivonat (őrölt vanília még jobb)
  • 1 kupaknyi narancsvirág aroma
  • 1 mangó
  • friss levendula ízlés szerint

Hozzávalók a mangós zseléhez:

  • 200 gramm mangó (ez nagyjából egy mangónak felel meg)
  • 50 ml víz
  • fél citrom
  • csipet fahéj
  • cukor ízlés szerint
  • 4 db zselatinlap

hozzavalok_1.jpg

A kétféle kekszet összedarálom, majd az olvaszott vajjal összekeverem. Az alapanyagok kiválasztásánál mindig ügyelek arra, hogy jó miőségű terméket vásároljak, kiváltképp, ha születésnapi tortáról van szó. Így a kosaramba sütéshez való margarin sohasem kerülhet. Kizárólag jó minőségű vajat használok! 

A krémhez való összes hozzávalót összekeverem. A sajttortánál javasolják, hogy Philadelphia sajtkérmet, azonban az ára nem túl barátságos. Találtam egy tökéletes állagú, enyhén sós sajtkrémet a Hajdú márkától, amit be kell valljak, az üvege miatt vettem meg. Éljen a befőző időszak!

teszta.jpg

Egy 18 cm forma aljába lapogattam a kekszréteget.

Ezután a sajtkrém felét ráöntöttem. Erre jöhet az apróra darabolt mangó és a friss levendulavirág, majd a sajtkrém másik fele.

elso_reteg.jpg

A tortaformát egy alufóliával letakarjuk, hogy a süteményünk ne égjen meg, és 1,5 óra alatt, 130 fokon készre sütjük. Nah, ez a hosszú idő! Pláne amikor elárasztja a narancsvirág és a levendula illata az egész lakást és a nyálelválasztásunk ösztönösen megindul. Hogy miért sütjük? Kétféle sajttorta létezik, már ami a készítés módját illeti. Az egyik a hidegben dermed, a másik a sütőben sül. Ez utóbbi a New York sajttorta és általában áfonyával ízesítik. 

Amíg kihűl a tortánk készítsük el a mangózselét. Egy mangót fél deci vízzel összeturmixoltam, belecsavartam fél citrom levét és egy csipet fahéjjal ízesítettem. A mangó és a fahéj nagyon szeretik egymást. Ha túl savanyúnak érezzük a kész masszát, egy pici cukor is mehet bele. De szerintem ennek a süteménynek külön jót tesz a savanyú íz. 4 darab zselélappal tudjuk kocsonyásítani és mehet a sajttortára.

A kész torta nagyon mutatós a három elkülönült rétegnek köszönhetően, így különösebb díszítést nem igényel. Én volt, hogy tettem rá darabolt mangót és levendulát. Ezesetben arra kell figyelni, hogy a túl forró zselé nem tesz jót a virág lila színének, kifakul tőle. Mikor a zselé kocsonyásodni kezd, akkor kell a virággal megszórni. Mennyei levendula aromával árasztja el a süteményünket. 

mimi.jpg

A levendulát nyugodtan párosíthatjuk idénygyümölcsökkel, mondjuk eperrel vagy cseresznyével is. Mimi nem igazán ehet még hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, de ezt ő is megkóstolta! Nah, hogy tetszik? Ha elkészítettétek, küldjetek egy fotót róla! Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon  és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

Címkék: édes gasztro nyár torta