10 tipp a környezettudatosabb élethez

A július hónapra meghirdetett műanyagmentes nemzetközi mozgalom hatása a mi háztartásunkba is begyűrűzött. Szép lassan, lépésről lépésre történt a változás, épp úgy, mint egy sikeres életmódváltás esetén. Tíz pontba szedtem össze azokat a nagyon egyszerű, pici lépéseket amivel a Ti családotok is sokat tehet a fenntartható jövőért.  

szemet_teknos_thelifewithmimi.jpg

1. Palackozott víz elhagyása

A legnagyobb problémát a műanyag (PET) palackok okozzák. Biztosan Te is találkoztál már azokkal a fotókkal, amelyek a tengerek, óceánok szennyezettségét mutatják be. A szemetes partszakaszok látványához talán könnyebben hozzászokik a szemünk, ám amikor egy állat pusztul el a hulladékoktól, az mindig nagy figyelmet kap. Február végén Dél-Spanyolország tengerpartjára vetett a hullám egy hat tonnás bálnát. A tudósok kíváncsiak voltak, mi okozta az állat elpusztulását. Kiderült, hogy a gyomrában 29 kilónyi műanyag, kötél, háló és egyéb törmelék volt, ami hashártyagyulladást okozott. (forrás: CNN)

Ha azt gondolná valaki, hogy a mi országunkban nincs tenger, ezért nem kell aggódnunk ilyen problémák miatt, elárulom, hogy 2017-ben a PET kupa résztvevői a Tisza árteréből 100.000 palackot szedtek össze. Ez 8 tonna, mintegy 65 köbméter hulladékot jelent. 

pet_palack.jpg

(kép forrása: ITT)

Magyarország ivóvize emberi fogyasztásra alkalmas. Ha aggódnál a háztartásodba érkező víz minősége miatt, ajánlom figyelmedbe az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján található kereső funkciót, amelybe beírva a kiválasztott település nevét megtudhatjuk, hogy milyen a vezetékes ivóvíz minősége.

Amennyiben nem bízunk a vezetékes vízben, egy cserélhető ballonos víz vagy egy víztisztitó készülék, esetleg egy vízszűrő kancsó beszerzése máris a környezettudatosabb életmód felé segít minket.

2. Műanyag szatyrok, zacskók elhagyása

A műanyag szatyrokat nálunk már évekkel ezelőtt felváltották a vászon táskák, azonban a zöldségeket, péksüteményeket még zacskókban hoztuk haza. A zacskók soha nem kerültek egyből a szemetesbe, hiszen Fagyi kutyánk után ezekkel szedtük fel az ürüléket. 

Mindösszesen 295,-Ft/méter áron vásároltam újrahasznosítható anyagból készült méterárut (ITT) és nagyjából 1,5 óra alatt megvarrtam 20 darab tasakot, amik tökéletesen helytállnak a műanyag rokonaik helyett. Sem a boltban, sem a piacon nem szóltak még érte, hogy nem az általuk kínált zacskóba tettem be a portékát.

diy_zacsko.jpeg

Ha nem szeretnél bíbelődni szütyők készítésével, számtalan hazai kézműves kínál erre a célra készített terméket.

Nagyon szeretem a Shorting Bags kézzel gyártott termékeit, amiknek fő célja, hogy háztartásunkban csökkenthessük a műanyag tárgyak használatát, és ezáltal egy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után. 

A BogBag boltban is találtok péksüteményekre és zöldségekre szakosodott zsákokat.

3. Felelős kutyatartás

Korábban írtam már egy cikket a felelős kutyatartással kapcsolatban, egészen pontosan arról, hogy miért is fontos feltakarítanunk a piszkot az állataink után a köztereken is. Ma már a kutyaürülékes zacskóink is környezettudatosak, mivel találtam egy kukoricakeményítőből készült, biológiailag lebomló tasakot.

kutyatartas.jpg

(Kép forrása: ITT)

A főváros XIII. kerületében élünk, a Gondos Gazdi Program keretein belül ingyenesen biztosítanak a kutyásoknak ebürülékgyűjtő-zacskókat. Lakossági kezdeményezés keretein belül felhívtam a szolgáltató figyelmét arra, hogy ennek a lépésnek van a környezettudatosabb változata is.

4. Szelektív hulladékgyűjtés

Korábban csak minimálisan csatlakoztunk a szelektív hulladékgyűjtéshez. A PET palackokat és a nagyobb papír dobozokat vagy újságokat külön dobtuk ki, de ennél többet nem tettünk. Pedig nem sok idő és energiabefektetés külön gyűjteni a szemetet! 

Nagyon tetszenek az IKEA szelektív hulladékgyűjtői, azonban a jelenlegi konyhánkba nem tudtam bezsúfolni, így befoktam erre a célra egy nagy papír és egy nagy műanyag táskát. Sokáig nem tudtam, hogy a fémhulladékok a műanyaghulladékokkal együtt kerülnek begyűjtésre az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladékgyűjtési rendszerében. Ez azt jelenti, hogy a sárga tetejű kukába kidobhatunk különféle háztartási fémhulladékokat (pl. evőeszközök), konzervdobozokat, alumínium italos dobozokat (üdítős, sörös) és fém zárókupakokat is. 

dustbin-3415658_1920.png

(Kép forrása: ITT)

És akkor már csak a szerves hulladék maradt kérdéses.

5. Komposztálj otthon!

Hatalmas kertje van a társasházunknak, ahol élünk. A lakóközösség egy zárt FB csoportban beszéli meg az ügyes-bajos dolgokat. Egy szép napos hétvégén felvetettem az ötletet miszerint, kitelepíthetnénk egy komposztálót. A lakók nem rajongtak az ötletért. Azt látom, hogy nincsenek eléggé felvilágosulva a téma kapcsán és inkább csak egy plusz problémaforrást látnak benne.

Így nem maradt más, mint a házi komposztálás. Korábban már olvastam róla, hogy létezik DIY módon készíthető gilisztakomposztáló, azonban a férjem élt a vétójogával és rendelt helyette egy konyhai mini anaerob komposztáló edényt, aminek segítségével a háztartásunkban keletkező konyhai hulladék kiváló minőségű, szerves talajkondícionálóvá alakítható át. A szerkezet mikroorganizmusok segítségével, levegő nélkül segíti a komposztálást. 

Nem lengi be bűz miatta a konyhánkat, nincs szaga, teljesen hermetikusan lezárható és észlelhetően kevesebb a vegyes hulladékunk! A vödör alján összegyűlik a hulladék leve. Ezt 3-5 naponta csapoljuk és kíváló bio lefolyótisztító, 1:200 arányban hígítva pedig tápoldatként használjuk. Nagyjából két hete van a háztartásunkban, így bővebben nem tudok még nyilatkozni róla, de mindenképpen írok róla később.

nemszilvi.jpg

(kép forrása: ITT)

6. Nemszilvi!

A nemszilvi a papírtörlők ötletes, újrahasználható, zero waste alternatívája. 100% természetes pamut és kender anyagból készült, így könnyedén kiiktatható a papírtörlő a háztartásból. Az egyik oldala dörzsiként is funkcionálhat enyhébb lerakódások eltüntetésére, a másik oldala két réteg darázsvászon, amellyel kíméletesen törölheted végig a konyhapultot és a krómozott felületeket is. Nagyjából háromnaponta cserélem őket és mosógépben tisztítom 40 fokon.

DIY megoldás lehet ha összevarrunk egy törölközőt, és egy újrahasznosított kávés zsák anyagát, ami jutából készül. Ez utóbbi lelőhelyét még nem találtam meg. Ha van infótok, kérlek, jelezzétek! 

7. Tisztítószerek

Ha már a konyhában járunk, el kell meséljem, hogy Mimi imád pacsálni (melyik gyerek nem?!), így a mosogatásban is örömmel segédkezik. Régóta használjuk a Cleanne gyermekbarát mosogatószerét, ami a növényi hatóanyagai miatt nem habzik, viszont így elmondható, hogy nem veszélyes keverék és biológiailag lebomlik. Így teszünk jót a környezetünknek is! Terveim szerint amit elfogy az összes vegyszerektől hemzsegő tisztítószer a háztartásunkból, ökobarát termékekkel takarítok majd.  

mosogatas.jpg

(Kép forrása: ITT)

Ami pedig a szivacsokat illeti, tisztán emlékszem arra, hogy a nagymamám régen egy nyeles fa kefével súrolta a lábosokat.  Beszerzek valami hasonlót hamarosan!

8. Tisztálkodási szerek

Az utolsó flakon tusfürdő árválkodik a fürdőszobai polcon várva, hogy egy jó nagy habos forró fürdővé változzon. Mimi tusfürdőjét még nem cserélem szappanra, azonban mi már csak a régi módszert használjuk. Az én kedvenceim a firenzei Nesti Dante szappanok.

lush_csupasz_furdoolaj.jpg

A LUSH kozmetikai márka már rengeteg csomagolásmentes termékkel rukkolt elő. Az egyik legötletesebb termékük a pucér tusfürdő. Szuper kezdeményezés tőluk az is, hogy a műanyag csomagolásokat vissza lehet vinni. Öt fekete dobozka után választhatsz egy friss arcmaszkot, aminek a csomagolását aztán szintén visszaviheted.

Mimi fogkeféje már környezetbarát, nyele tiszta, GMO mentes kukoricakeményítő, feje pedig újrahasznosítható DuPont nylonból előállított. Amint időszerű lesz a fogkeféink cseréje, mi is babmuszra váltunk.

9. DIY kozmetikumok

Az arcradírokban található mikroszemcsék a méretükről kapták a nevüket. Azokról az 0,5-500 mikrométer nagyságú anyagokról beszélhetünk, amelyek valamilyen műanyagból származnak. Polietilénből (PE), polipropilénből (PP), polietilén tereftalátból (PET), polimetil metakrilátból (PMMA) vagy nejlonból állíthatják elő, de egy szó mint száz, műanyag! (forrás: ITT) 

mikroszemcse.jpg(kép forrása: ITT)

Arról nem is beszélve, hogy a termékek többsége műanyagban van a boltok polcain. Ezért az arcradírjaimat és néhány arcmaszkot is házilag szoktam elkészíteni. A konyhában rengeteg olyan termék van ami csodát tesz az arc bőrével. Azt hiszem ez megér egy külön bejegyzést, erről hamarosan írok bővebben. 

10. Tudatos vásárlás

Nem árulok el nagy újdonságot azzal, ha azt mondom, ha tudatosan vásárolunk, sokkal kevesebb szemét gyűlik össze a háztartásunkban. Én is még csak a tanuló fázisnál tartok ami a menütervezést illeti, de ha elkészítünk egy heti menüt, biztosan nem kerül felesleges étel a kosarunkba.

Budapesten már nem egy csomagolás mentes bolt van. A kerületünkben lévő  Ligeti Boltot (Kresz Géza utca 21.) például szívből ajánlom. Hitvallásuk szerint a csomagolóanyagok csökkentésével, jelentősen hozzájárulnak egy tudatosabb fogyasztási kultúra kialakulásához.happy_earth_1.jpg

(kép forrása: ITT)

A másik nagyon szimpatikus kezdeményezés az Édes tyúkom, aminek keretein beül örökbe tudunk fogadni egy tyúkot, 60 db szabadtartású tojásért cserébe. A tojások szabadtartású, vagyis a szabadban kapirgáló tyúkoktól származnak, és extra frissek, azaz legfeljebb négy naposak.

Nos?

És akkor most mindenki tegye a szívére a kezét. Nagy dolgok ezek? Nem mondom azt, hogy teljesen át tudunk állni a zero waste életmódra, hiszen nem egy tanyán élünk, nem ez a célunk (még), de őszintén azt gondolom, hogy már ezzel a sok kis apró lépéssel is nagyon sokat teszünk azért, hogy az ükunokáink egy tisztább bolygón élhessenek.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 


A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.