Őszi könyvajánló óvodás gyerekek könyvespolcára

A házi gyermekkönyvtárunk polcain számtalan mesés, verses, mondókás könyv sorakozik. Lassan véget ér a vénasszonyok nyara, így frissült az aktualitásokat támogató könyvespolcunk. Az ovis beszoktatós könyvek mellé ősz témájú gyerekkönyveket sorakoztattam. Ezekkel a könyvekkel a 3-6 éves korosztály számára biztosan színes lesz az ősz. 

oszi_gyerekkonyvek.jpg

Mimi kedvenc könyvei minden nap előkerülnek többször is, legyen nyár vagy tél. Korábban már meséltem, hogy az új élethelyzetekre a kislányunkat  - amellett, hogy sokat mesélünk a változásról - könyvekkel készítjük fel. Így vettük gördülékenyen a bölcsis és most az ovis beszoktatást, így vártuk szeretettel a kistesót. A könyves szekrényen túl rendszersítettem még két külön polcocskát. Az ágyikójához közelebbin az altató meséket találjuk, a másik pedig az ünnepekhez, évszakokhoz, az aktualitásokhoz kapcsolódó könyveket rejti. Ez utóbbiba nyerhettek most betekintést.

Képtalálatok a következőre: gazdag erzsi itt az őszGazdag Erzsi: Itt az ősz

Korosztály: 2-5 év

Tizenkét oldalon keresztül olvashatjuk lapozó könyv formájában Gazdag Erzsi gyerekversét az őszről. A történetet Reich Károly illusztrációi kísérik.  A grafikusművész alkotásai örök klasszikusnak számítanak. Az eredeti kiadás 1978-as, így az is lehetséges, hogy a nagyi padlásáról is előkerülhet ez a kedves kötet.

Ahogy fontosnak gondolom a gyermekeinket megismertetni A kockásfülű nyúllal, Frakkal vagy Mirr-Murr kandúr kalandjaival televíziós meseként, úgy azt is lényegesnek tartom, hogy ne csak a kortárs irodalommal ismerkedjenek meg.

A leporellók egyébként a legkisebbek kedvencei, ám soha nem tűnnek el a gyerekszobákból, hiszen amikor már kinövik a történeteket a gyerkőcök, a könyvek akkor átváltoznak kerítéssé, alagúttá, autópályává, labirintussá... 

 

A cinege cipőjeMóra Ferenc: A cinege cipője

Korosztály: 2-5 év

A dallamos versike könnyen belekúszik a gyerekfülbe, így ez a könyvecske az, amit biztosan mindenki kívülről fúj. Még pocaklakó volt Mimi, mikor a kiadvány a kosaramban landolt.

Egyébként a hazánkban költő kék cinegék állandóak, míg a tőlünk északabbra költő egyedek is nagy számban telelnek nálunk. Így majd télen, ha madáretetőt készítünk a gyerkőcökkel hivatkozhatunk Móra Ferenc madárkájára, akinek nem volt cipője, így nem tudott útra kelni a többi szárnyassal együtt.

Képtalálatok a következőre: őszi böngészőRotraut Susanne Berner: Őszi böngésző - Képkereső, szófejtő

Korosztály: 3-6 év

Az évszakokat bemutató képkereső böngésző könyvek ebben az évben megújultak, új kiadásban kerültek a könyvesboltok polcaira. A könyvre jellemző egy egész kétoldalas kép, ami kvázi egy fényképként bemutat egy-egy városi életképet, úgy hogy igazán el tudjunk veszni a részletekben. Újdonság, hogy a gyerekek a kiválasztott képek segítségével különböző témakörökhöz kapcsolódva, játékosan tanulhatják meg és építhetik be a szókincsükbe a hozzájuk tartozó szavakat. Ezzel együtt a könyv legalább 1/3-ával kisebb lett, így a rajzok sokkal zsúfoltabbak.

Jó-jó, hogy mankót adnak a szülők kezébe azzal kapcsolatban, hogy milyen szavakat érdemes megtanítani a 3-6 éves korosztálynak a bővülő szókincs érdekében, de azt gondolom, hogy aki eddig is megvásárolta a böngésző könyveket, az leült a lurkó mellé és együtt bújták az oldalakat. Jobban tetszik a korábbi, nagyobb formátum.

 

Marék Veronika - Kippkopp és TipptoppMarék Veronika: Kippkopp és Tipptopp

Korosztály: 2-5 év

Ha ősz, akkor gesztenye és ha gesztenye, akkor  Kippkopp. A könyvsorozatot úgy gondolom, nem kell bemutatnom a korosztályunknak, hiszen az első kiadás 1985-ben született. 

Ez a könyv az első lovestory, ami óvodáskorúaknak íródott, hiszen az erdőbe egy gesztenyekislány érkezik Tipptopp személyében. Az aranyos történet a szerelmi szálon túlmenően tanulságos is, hiszen nem lehet elég korán megtanítani a gyerekeinknek, hogy nem kell másokat utánozni, mindig adjuk önmagunkat.

 

 

Képtalálatok a következőre: masa és az esőAgócs Írisz: Masa és az eső

Korosztály: 1-3 év

Nyúlfarknyi, szinte egyperces olvasmány... lenne, ha nem kellene egymás után ötször-hatszor-hétszer elolvasni. A három éves Mimink egyből a szívébe zárta Masát a kis medvét, aki nem tudja eldönteni, mit is csináljon otthon az őszi, esős időben. 

Olyannyira megkedvelte ezt a könyvet, hogy tegnap este már ő "olvasta" nekem szóról szóra a történetet. Nagyon büszke magára és persze az én mellem is dagad a büszkeségtől.

Dániel András: A kuflik és a nagy eső

Korosztály: 3-6 év

Ha már eső, akkor engedjétek meg, hogy bemutassam a Kuflikat, akik se nem kiflik, se nem kukacok, nem babok és nem is kavicsok. Dániel András lényei egy olyan mesevilágba repítenek el minket, amit, ha megértünk, nem tudunk kiszakadni belőle.  

A kuflik lakhelye egy kupac egy nagy réten. Ám ebben a történetben hatalmas eső szakadt a nyakukba, ami elárasztotta a rétet, és ők mindenféle fura alkalmatosságon csónakáznak a tóvá vált réten. Vajon sikerül visszajutniuk a kupacba?

A könyv különlegessége, hogy szerző maga illusztrálja a meséket, amik egytől-egyig roppant humorosak. Mindig elgondolkozom, hogy mennyire szuper vállalás egy könyv megírását és rajzolását is egy kézben tartani. Ezzel Dániel András egyenes utat enged nekünk a koponyája legmélyebb bugyraiba.

Hajnal Anna: A náthás medve

Korosztály: 2-5 év

Ősszel bizony aktualitása van a megfázásnak.  Hajnal Anna verses történetét szintén Reich Károly rajzai  mutatják be az olvasóknak. A Kossuth-díjas művész annyira jellegzetesek a vízfesték illusztrációi, hogy messziről felismerhetőek és az én szívemnek igen kedvesek, mivel a gyerekkoromba röpítenek vissza. A kislányom is nagyon szereti, sokszor csak a képek miatt forgatjuk ezt a könyvet.

A történet nagyon egyszerű - ahogy a cím is mutatja - egy náthás medvéről szól, akinek az egész kórtörténetét megismerhetjük.

Képtalálatok a következőre: bogyó és babóca betegBartos Erika: Bogyó és Babóca beteg

Korosztály: 2-5 év

Tegye fel az a szülő a kezét, akinek a gyereke nem szereti Bogyót és Babócát! Azt hiszem nem véletlenül nem látok egy kezet sem a magasban. Hogy az egyszerű rajz vagy a 2-5 éves korosztály aktuális problémáit feldolgozó történetek szippantják be a gyerekeket, nem tudom, de valamit nagyon tudnak ezek a könyvek. 

A fülgyulladásról szóló rész nálunk nagy kedvenc. Szinte rongyosra olvastuk már a kötetet. Mimi ezzel a könyvvel győzte le a félelmét, amit a doktornénink iránt érzett. A mesének köszönhetően tudja, hogy nem fáj, ha belenéznek a torkunkba vagy ha meghallgatják a mellkasunkat. 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube csatornánkon pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe.

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.