Elengedhetetlen applikáció szülőknek

Kezdő, elsőgyermekes anyaként nem az ösztöneimben bízva kezdtem el hozzátáplálni a gyermekem. Többen paramaminak tituláltak, még többen mosolyogtak rajtam a precizitásom láttán. Táblázatban vezettem mikor, mit és mennyit evett Mimi, és ezt ma sem csinálnám másként. Viszont ma már egy applikációval több lenne a mobilomon!

mano_menu.jpg

Nagyszerű védőnővel áldott meg minket a sors, és sikerült kítűnő gyermekorvost is találtunk. A nap bármely szakában hívhatjuk őket, ha szükségünk van a segítségükre. És bizony a kezdeti időszakban volt is. Mivel nem volt még tapasztalatom gyermekápolás területén, a legbölcsebbnek azt tartottam, ha az ő tanácsaikat követve kezdjük el az ételek bevezetését. Tudtátok, hogy az édesanyák 50%-a az interneten olvasottaknak hisz és nem is kérdezi meg a szakembereket? Hatalmas felelősséget éreztem, nem akartam elrontani a hozzátáplálást. Hiszen - a fogantatástól számított - első ezer nap hatása a felnőttkori egészségre kiemelkedő.

Éppen ezért az én 21 hónapos Mimim menüjében nincs csokoládé, nyalóka, tejdesszert, puding, szörp. Helyette van rengeteg zöldség és gyümölcs, banánpalacsinta, zabkása, natúr joghurt és túró gyümölcsökkel ízesítve és víz. Sokan figyelmeztetnek, hogy inkább a mértékletesség megtartása lenne a kulcs, mivel a tiltásnak falánkság lehet a vége, hiszen amit tiltunk, az jobban izgatja majd a gyermek ízlelőbimbóit. Nos töredelmesen bevallom, mi sem vagyunk az egészséges étkezés mintapéldányai. Valószínűnek tartom, hogy eljön majd az az idő amikor túró rudi lesz a tízórai,  de amíg megtehetem hogy valami egészségesebbel kínálom a csemetém, addig maradjon is ez így. 

macis.jpg

Egy nagyon kedves anyukatársam, Ambrus Éva is hasonló elveket vall a kisfia táplálásában. A védőnője csodálta a sokszínű menüket amiket napról napra a családi asztalra varázsolt és többször kérte, hogy írja le a recepteket. Éva a sok bíztatás hatására létrehozott 2016-ban egy Facebook csoportot aminek mára több, mint 30.000 tagja van. A közösségben ma már több mint 8000 recept és fotó került feltöltésre. A csoport után az élelmezésvezető anyuka egy weboldalon kezdett el dolgozni,  most pedig egy hiánypótló applikációval rukkolt elő. Civil kezdeményezésről beszélünk, saját tőkéből, saját energiáit megmozgatva, több tucat szakértő segítségévél született meg a Manó Menü IOS és Android rendszerre is. 

Ez a megmozdulás bizony a rendszernek mutat tükröt. Hatalmas rés van a pajzson. Nincs egy egységes kiadvány, vagy akár egy hozzátáplálási táblázat, amit a védőnők vagy a gyermekorvosok a kezdő szülők kezébe adnának. Ahány kerület, ahány város, annyi javaslatot hallottam már. Évi szerint minden anyának alanyi jogon ingyenesen kellene járjon egy hiteles, a legújabb tudományos kutatásoknak megfeleltetett iránymutatás, ami a kezünket fogva elkísér bennünket a hozzátáplálás hol pürés, hol darabos útján.  

taplalas.jpg

A Manó Menü applikáció nagyon színes, nagyon szagos, a használata pofonegyszerű.  Jobbnál jobb receptek segítenek nekünk hétről-hétre, hónapról-hónapra napszakokra, elkészítési módra, ünnepekre vagy akár speciális étrendre bontva. A babánk adatait megadva nyomon követhetjük a Percentilis görbe segítségével a gyarapodás megfelelőségét. Számtalan cikk, hasznos, információ segíti a szülőket, kitérve a táplálkozáshoz kapcsolódó témakörökre is, mint például konyhai higiénia, az ételek tartósítása vagy a helyes fogápolás. Az Szakemberkereső segítségével (bár sose legyen rá szükségünk!) könnyen találunk dietetikust, gasztro-enterológust, allergológust vagy pszichológust.  hetfo.jpg

Az én kedvenc funkcióm a heti menü készítése. A nekünk legszimpatikusabb receptekhez bevásárlólistát is készíthetünk, ezzel megkönnyítve az élelmiszerek beszerzését.

Kérdésemre, hogy miként tudott ennyi tőkét, időt és energiát belefektetni a Manó Menübe, őszintén válaszolt. "A férjem és én is vezető beosztásban dolgozunk hosszú évek óta. Engem nem a pénz motivál, engem a fiam érdekel, az ő korosztálya, az ő kis leendő barátai, szerelmei. Egyszerűen hiszek abban, hogy jobb lehet ez a világ, és én ebben tudok segíteni."

eviek.jpeg

Remélem, Évi civil megmozdulásának híre eljut a megfelelő szervekhez, ezzel elősegítve a magyar egészségügy fejlődését! 

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 


A blogon található valamennyi írás és kép (jelen bejegyzésben az applikációról készült képeket leszámítva) a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.