Együnk virágot!

Húsvét környékén mindent elárasztanak az ibolyák, amiknek bolondulok az illatáért, és amiknek még nagyjából egy hétig tart a virágzási időszakuk. Ha a természetben jártok szedjetek egy nagy csokorral és máris mutatom, mit készíthettek belőle, akár a gyerekek segítségével! 

90442492-b3c0-4249-a7ba-7cd9bda0e0eb.jpeg

Az ibolya az ehető virágok táborát erősíti. A legegyszerűbb ötlet, amit megvílósíthatunk belőle az ibolyás cukor.  Az illata nagyon intenzív, az íze, aromája kellemes lesz! Zabkásák, krémek, öntetek tökéletes ízesítője! 

Hozzávalók:

  • kristálycukor
  • vaníliáscukor
  • ibolya 
  • lezárható üveg

1. Vékony sugarú, hideg folyóvíz alatt mossuk meg a virágokat.

2. Csipegessük le a szárakat.

3. Alaposan szárítsuk meg. Nem ajánlom a fűtőtestet (nem mintha mostanában fűteni kellene, de én három hete még nagyon megjártam vele) és a sütőt sem, mert nagyon gyorsan összeszárad. Viszont, ha nedves marad a virág, átvizesíti a cukrot és az egész berohadhat.

4. Kristálycukrot és vaníliáscukrot keverjünk össze ízlésünknek megfelelően.

5. Rétegezzük a cukrot és az ibolyát egymásra. Az arányok: 2 rész cukorkeverék, 1 rész ibolyavirág. Én 1:1 arányban adagoltam a cukrot és  virágot. 

6. Naponta rázzuk össze alaposan.

7. Két-három hét után kiszedegethetjük a virágokat a cukorból. Mivel ehető növény én nem bajlódtam ezzel a művelettel, egyszerűen beleöntöttem az egészet egy aprítógépbe. Mivel sokkal több ibolyát tettem a cukorba, mint az ajánlás, a cukor átnedvesedett és elvesztette fehér színét. Ez csupán az esztétikai élményből von le egy picit, az íze és az illata mennyei!

19e23167-f32e-4f8e-93c5-164fe1daa5f4.jpeg

Évek óta halogatott projektem a kandírozott ibolya, ráadásul a leszedett virágok közül egy-egy annyira gyönyürű volt, hogy sajnáltam volna ledarálni a cukorral együtt. A kandírozás nagyon hosszadalmas, pepecs munka, de megéri! 

Hozzávalók:

  • tojásfehérje
  • porcukor
  • ecset
  • ibolya

1. A vékony sugárban csordogáló hideg folyóvíz alatt megmosott ibolyákat alaposan megszárítjuk. A szárukat nem csippentjük le, mert segítik majd a munkákat.

2. Villával felverjük a tojásfehérjét, de épp csak annyira, hogy elkezdjen habosodni egy picit.

3. A virágok szirmait egy ecset segítségével bekenjük a tojásfehérjével kívül és belül is. 

4. Meghempergetjük a porcukorban a virágokat, majd a felesleget lerázzuk.

5. Egy tálra sorakoztatjuk az ibolyákat, amik 1,5 nap alatt megszilárdulnak. Ezután a zöld szár könnyedén lecsippenthető.

7034ee0e-5f6f-45e2-addb-6bc9e0d2db5a.jpeg

A kandírozott ibolya nem újkeletú úri huncutság, Erzsébet "Sisi" osztrák császárné, magyar királynénk is szívesen falatozta anno. Ma is üzemel az a cukrászda, amelynek kezei közül kikerült egykor Sisi kandírozott ibolyája. Egy kis doboznyi (38 g) picit több, mint 10 eurót kóstál.

Ha nem érzünk magunkban kellő kreativitást vagy esetleg kitartást, itthon is vásárolhatunk kandírozott ibolyát, Budapest egyik legszebb, legelegánsabb üzletében, a Cinq Filles Budapestben. Ebben a mesés boltocskában a különleges ajándékválogatások mellett nagyon helyes dobozokat árulnak, melyek tároláshoz, rendszerezéshez,  dekoráláshoz vagy akár ajándékozáshoz is tökéletesek. 

cinqfilles_web_04_c2.jpg

(kép forrása: ITT)

 A következő bejegyzésben mutatom milyen csodás kekszeket készíthetünk kandírozott ibolya segítségével. ITT OLVASHATÓ!

482948a5-bbad-4f94-9617-af26f56ed399.jpeg

Ezúton is köszönöm a Cinq Filles Budapest együttműködését, amely keretén belül támogatták a poszt megszületését csodálatos dobozkáikkal.

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon  és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: gasztro DIY