365 nappal ezelőtt…

Valószínűleg 365 nappal ezelőmimi_3_honapos_lett.jpgtt fogant meg kislányunk, Mimi. Bár az élet Mimivel már sokkal korábban elkezdődött.

Mimi tegnap 3 hónapos lett (2016.12.02.)

Emlékszem, 2015 tavaszán, egy délután az egyetemről sétáltunk ki egy nagyon kedves csoporttársammal (puszillak J.) és mind a ketten ugyanarról az érzésről beszéltünk a másiknak. Úgy fogalmazott, hogy fizikailag érzi, ahogy rezeg a méhe, annyira kívánja már a gyermeket. A napokban a Férjem örökszingli unokahúga is hasonló érzésekről számolt be. Biztos vagyok benne, hogy létezik a nők biológiai órája, ami ha egyszer riaszt, onnantól nincs megállás. Mert igen, igaz a mondás, hogy két dologért tenne meg mindent egy nő: azért, hogy ne legyen gyereke és azért, hogy legyen. Ez utóbbi pedig ne következő peteérés során, hanem most, M  O  S T, M   O  O  O  S  T sikerüljön! Bizony nem mindenki olyan szerencsés, hogy ránéz élete párja és abban a szent minutumban „más” állapotba kerül. Van ilyen is, de maradjunk annyiban, hogy ez a szerencsés ritkábbik eset.

Világéletemben súlyproblémákkal küszködtem. A nőgyógyászom javasolta, hogy ne drasztikus fogyókúrát kövessek, de pár kilótól váljak meg. Egyrészt azért, hogy a várandósság alatt felszaladó kilóktól könnyebb legyen megszabadulni, másrészt azért, mert a túlsúly a magzatra is veszélyes lehet, harmadrészt pedig a túlsúlyos nőknél a férfi nemi hormonok aránya magasabb, valamint nagyobb arányban alakul ki a PCOS (policisztás ovárium szindróma) és az inzulinrezisztencia, ami bizony nehezíti a teherbeesést.

Kérdésemre, miszerint kezdjek-e folsavat szedni (segít kivédeni a magzati idegcső-záródási rendellenességeket), azt a választ kaptam, hogy az étvágyam nőni fog tőle és így fogyni biztos nem fogok. Szerinte először pár kilót hagyjak el, aztán töltsem fel a vitamin- és ásványianyag készleteimet, majd jöhet a baba.

Méregteleníteni kezdtünk a Férjemmel mind a ketten. Gyuri bácsi teáit hívtuk segítségül. Naponta egy-egy csésze teát ittunk reggel éhgyomorra, egyik nap csalánlevélbőlmásik nap diólevélből. A csalánteát szeretjük, tavasszal szoktuk fogyasztani, de a diólevéllel nem sikerült megbarátkoznom. A teák mellé - bár az orvosom nem támogatta - elkezdtem magzatvédő vitamint szedni, valamint a kompex vitamin mellé vettem 1000 mg-os C-vitamint és E-vitamint, mert növelik a progeszteron szintet. E két utóbbi vitamint reggelente a Férjem teája mellé is kitettem, hiszen a kiskatonák gyorsaságát is támogatják.

A családalapítási szándékunk során nem számoltunk pár dologgal. Elsősorban azzal, hogy a férjemnek túl kellett esni egy műtéten azon a szervén, ami igencsak szükséges egy kisbabához. Miután a pár hónapos gyógyulási folyamaton túlestünk már mindenhol gyerekeket és várandósokat láttam bármerre is néztem. Feltűnően sok barát, ismerős, közszereplő, blogger, youtuber, instagrammer vált anyukává vagy legalábbis pocakossá (nem, nem az isteni Nyugatinál kapható The Box Donut fánkoktól. Ezután jött a következő akadály, a rendszertelen ciklusom.

26 és 32 nap között jött meg a menzeszem, ezért a peteérésemet nem tudtam pontosan meghatározni.  A telefonomon már több éve használok egy „Calendar” nevű női applikációt. Így évekre visszamenőleg tudom követni a vérzésem hosszát, erősségét. És az sem mellékes, hogy a nőgyógyászom is nagyon díjazta, az ő munkájukat is meg tudja könnyíteni az ilyesfajta adminisztráció. Az app az előző hónapok statisztikájából kiszámolja, hogy hányadikától hányadikáig van valószínűsége a fogantatásnak. Lehet bele jegyzetelni az együttléteket (a duplázásokat is :) ), így a végén kalkulál és megmondja, hogy mennyi az esélye annak, hogy sikerrel jártunk és azt is, hogy hány százalék az esély arra, hogy fiúnk vagy lányunk fog születni.

Fiú vagy lány? Ezt is lehet befolyásolni? Teljesen biztos eredményt nem tud ígérni ez a tudományos alapokon nyugvó megállapítás, de az biztos, hogy az Y kromoszómákat tartalmazó spermiumok gyorsabban úsznak, mint az X kromoszómájúak. Így a fiúk gyorsabban célba érnek, mint a lányok. Ha kislányt szeretnénk, akkor érdemes az együttléteket a peteérés előtti napokra időzíteni. Mivel a hímivarsejtek akár 72 óráig élnek bennünk, az X kromoszómájú spermiumok várakoznak a megfelelő időpontra.Nem mintha nem lett volna marha mindegy addigra, hogy fiunk vagy lányunk fog születni… :D

Az első sikertelen hónap után még hangosabban zakatolt a kérdés a fejünkben: Hogyan csináljunk gyereket? Mit csinálunk rosszul?

Nehéz volt elfogadni, hogy miután a Férjem meggyógyult, méregtelenítettünk, feltöltöttük a vitaminraktárakat és két naponta mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikerrel járjunk, nem sikerült. Nehéz szembe nézni azzal, hogy van olyan dolog az életünkben, amit nem tudunk irányítani.  

[folyt.köv.]

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon  és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.