The Life with Mimi

2017.dec.11.
Írta: thelifewithmimi Szólj hozzá!

Alkoholmentes karácsonyi italok

Megvan az az érzés amikor nem ehetsz vagy ihatsz valamit? Egészen biztos, hogy azt fogod megkívánni!  A várandósságom idején így voltam az alkohollal. Annyira kívántam, mintha legalábbis azelőtt minden hétvégén azt szürcsöltem volna. Két tipikus ünnepi italra hoztam egy-egy alkolmentes variációt, hogy kismamaként vagy szoptatós anyukaként se lógjunk ki a sorból a koccinásnál.

Tovább

Öt tipp - ajándékot kisvállalkozásoktól

Még bő két hét van karácsonyig. Az induló vállalkozások támogatása szívügyemmé vált, így gondoltam, hogy a mai napon öt olyan kisvállalkozást mutatok be Nektek, akiktől én is szívesen vásárolnék ajándékot.

ajandek.jpg

konyv1.jpgNektek volt gyerekként pörgetős könyvetek? Látom az arcifejezéseteket magam előtt... Hogy micsodám? :D  A Super8love anyukája, Lévai Dóra saját bevallása szerint szabadúszó tervező, álmodozó, üveggolyógyűjtő, szeret rajzolni, festeni, kézzel nyomtatni, szereti a régi dolgokat és rajong a super8-ért. Dóri esküvői kisfilmek készítése közben  megálmodta a nagyon ötletes zsebmozit is. Egy nagyjából 10 mp-es videódból kiemeli a megfelelő részt, képkockákra bontja, egy apró könyv piciny lapjaira varázsolja őket, és már pörgetheted szünes-szüntelen. Én a férjemet leptem meg vele a harmadik házassági évfordulónk alkalmából, de bármilyen emlékezetes eseményről készülhet flipbook.

skicc_e_timi_20171027_3.JPGFotót ajándékozni mindig jó ötlet, én is szívesen adok egy jól elkapott pillanatot egy szép képkeretbe zárva. A blogom profilképét Juci SKiCC rajzolta meg. Jó pár képet átküldtem magunkról, körülírtam, milyen természetben és ruhákban látnánk vissza magunkat szívesen és voilà, kész a fotó ami az életben sose jöhetett volna létre. Már ami a folyton nyüzsgő állatokat illeti, ugye.

Juci esküvői arculatokat is készít (meghívó, ültetőkártya, menü, fogadótábla, irányítótábla, köszönőkártya, stb.). És egy kis kulisszatitok a jövőbe tekintve: 2018-ban a babákra fog fókuszálni, de ez a projekt még nagyon titkos. ;) 

gyurmacsodak.jpgA Gyurmacsodák megálmodója, Adri szívből gyúrt süthető gyurmával díszít csodálatosabbnál csodálatosabb evőeszközöket, bögréket, használati- lakberendezési tárgyakat, ékszereket, esküvői kiegészítőket.  Azt hiszem, nincs olyan elképzelés amit ne tudna megvalósítani. Munkája során fontosnak tartja a személyes kontaktot. Az általa elkészült termékek egytől egyig személyre szabottan készülnek, minden tárgynak lelke van. A munkái közül a jelenlegi kedvencem a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő Manó Lak, egy előző posztomban olvashattok róla részletesebben. 

juditek_4.jpgVeletek volt már olyan, hogy karácsonykor betoppant egy váratlan vedég?  Ilyen esetekre mindig tartok itthon valamit talonban. Mondjuk egy üveg finom bort vagy egy ízletes bonbont. Tudom, nem túl ötIetes. Viszont idén rábukkantam valami különlegesre. Az Agriart eredetileg köszönőajándékokat gyárt, de ezek az apróságok könnyen kimenthetnek a váratlan helyzetekben is. Juditék szemlélete szerint karácsonykor is van mit megköszönni, például a kollégáinknak, alkalmazottainknak, barátainknak. Fa díszdobozba rejtik az általuk készített kézműves szappanokat nyolc illatban. Olyan különlegességet aromákat is  találhatunk köztük, mint a citromos sör, a csalán vagy a kókuszos csokoládé, ami az én személyes kedvencem. A másik szuper ötlet pedig a kémcsőbe zárt finomság. Forró csokoládé vagy forraltbor alap, teafüvek, fűszerek pici üvegekbe zárva. Nagyon kedves figyelmesség. 

sorting.jpgÉs ha már beszereztük az ajándékokat, beszéljünk a csomagolásról. Az ünnepek után a szemetesek túlnyomó része papírral van tele. Belegontoltatok már, hogy hány kiló hulladékot gyártunk így feleslegesen? Én évek óta újrahasznosított, egyszerű barna csomagolópapírt használok, amit pecsételős technikával dobok fel. De még nekem is lenne hová fejlődnöm! A The Sorting Bags azért jött létre, hogy háztartásunkban csökkenthessük a műanyag tárgyak használatát, és ezáltal egy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után. Nemes Iringó szintén pecsételős technikát alkalmazva készít egyedi vászonzsákokat. Így lehet az öko hátizsák  csomagolás és ajándék is egyben. 

Ha Ti is ismertek olyan kisvállalkozásokat, akiknek a termékeit betehetnénk a karácsonyfa alá, kérlek, írjátok meg. Tegyük közkinccsé! Segítsük az induló vállalkozásokat! Támogassuk a magyar tervezőket!

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A bejegyzésben felhasznált képek az egyes vállalkozások szellemi termékei, azok engedéllyel szerepelnek az írásban. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Beköltözhetne hozzátok egy manó?

Rendhagyó blogposzt következik! Itt az első nyereményjáték a blogon.

Új karácsonyi szokás gyűrűzik be lassacskán Amerikából hazánkba. A tradíció neve Elf on the Self, ami magyarul mondjuk annyit tesz: manó a polcon. 

2005-ben megjelent egy karácsonyi gyermekkönyv, amely megmagyarázza, hogy a Mikulás honnan tudhatja, melyik gyermek jó és melyik rossz. A könyvből egy mesét is készítettek, ami itt megtekinthető. A történet szerint az öreg szakállas minden évben Hálaadás és Szenteste között elküldi a gyerekekhez egy-egy  segítő manóját, hogy azok beköltözve a családhoz megfigyeljék a kicsiket. Azzal, hogy a gyermek névvel látja el az elfet, az varázserőt nyer, így miután leszáll az est, az visszarepülhet az Északi-sarkra, hogy elmesélje, mik történtek a nap folyamán. Azonban a kis manót megérinteni nem szabad, mert elveszíti varázserejét. Szenteste az elf visszatér a Mikuláshoz, majd egy év múlva újra eljön, hogy varázslatossá tegye az adventet. A mesekönyv nyomán kialakult tradíció szerint az elfek apró csínyeket is elkövetnek, felbolydulást okozva a családban. Persze ezek inkább kedves viccek, mintsem goromba tréfák.

Az adventi kalendárium mellett ez a tradíció is csodás várakozással tölti meg az ünnepi időszakot, így - ha nem is minden játékszabályt betartva - hozzánk is biztosan beköltözik majd egy manó, amikor már Mimi is megérti a lényeget.

És akkor most dobpergés, fanfárok, kardnynyelők, tűzköpők.... 

mano_lak.jpg

A nyeremény egy Manó-Lak a Gyurmacsodák jóvoltából. Ez lehet egy varázsátjáró a Mikulás háza és otthonunk között, vagy ha esetleg hozzánk egy láthatatlan manó költözött be, lehet az ő hajléka is. Nálunk idén karácsonyi dekoráció funkcióját tölti majd be, de még milyen csodás dekoráció...

A nyereményják 2017. december 5. - 2017. december 10. napjáig tart.

Játékszabály: 

1. Légy követője a blog facebook oldalának (ITT  )vagy Instagram oldalának (ITT). Ha mindkét fórumon követő vagy, dupla esélyt jelent a játékban.

2. Megjegyzésben jelölj meg egy ismerősöd, aki örülne, ha hozzájuk is beköltözne egy manó.

A játék vége 2017. december 10., 20 óra. Az este folyamán a nyertes neve a facebookon és az instagramon is megtalálható lesz!

Mindenkinek sok szerencsét ! Játékra fel!

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

8+1 tipp bababiztos karácsonyi dekorációra

Novemberben arról kérdeztelek Titeket, milyen karácsonyi tippet olvasnátok szívesen a blogon. A bababiztos lakásdekoráció toronymagasan vezetett a szavazásban, így a mai bejegyzésben megmutatom, mivel dekoráltam Mimi szobáját idén.

Ha bababiztos dekoráció, akkor papír. Olcsó és gyors megoldás, nem mellékesen pótolható. :)

image1_9.jpeg1. Mézeskalács füzér 

A4-es papírra mézeskalácsemberkéket rajzoltam, kivágtam majd barna temperával festettem őket. Fehér, zöld és piros festékkel kaptak egy kis dekorációt, pont úgy, mint a valódi mézeskalácsok. A kezüket kilyukasztottam majd egy zsinegre felfűztem. 

Fiús szobába ugyanezt a dekort el tudnám képzelni autókkal, amiknek a tetejére fenyőfa vagy karácsonyi ajándékok vannak felerősítve.

2, Hópelyhek

hop.jpgBiztos vagyok benne, hogy általános iskola alsó tagozatában mindannyiunk találkozott ezzel a pofonegyszerű technikával. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség csupán egy kör alakú papír és egy hegyes olló. Én az egyszerűség kedvéért muffin kapszikat használtam, de kör alakban kivágott sütőpapírral is nagyon mutatós hópelyhek születhetnek.

A papírt háromszor félbe hajtjuk, majd elkezdjük ollóval mintázni. Rengeteg sablon található az interneten. Bevallom, nekem nem volt türelmem azok szerint haladni, ezért nálunk nincs két egyforma.

3. Matrica

A leggyorsabb, legegyszerűbb és legkönnyebben variálható dekoráció a falmatrica, ezért akinek az előző ötlet túlságosan sziszifuszi, azoknak tökéletes lehet ez az instant megoldás. Hópehely, csillag, fenyőfa, erdei állatok... Csak a fantázia szabhat határt.

angyalfa.jpg4. Angyalfa

Minap a délutáni sétánk során mutatós kacskaringós ágakat találtam a parkban. Alapos tisztítás után vázába tettem őket, egy vékony fényfűzért tekertem köréjük, és fából készült angyalkákat aggatam rájuk. Persze Mimi párat már elcsaklizott belőlük, de a fa szintén bababarát alapanyag, így egyikük sincs veszélyben.

5. Fényfűzérek

Ha már az imént szóba került... Ha karácsony akkor hangulatos fények. Mióta feltalálták az elemmel működő égősorokat nem kell aggódnunk, hogy a babáink megtalálják a konnektort. Fényfűzért, fényfűzért mindenhova! Ablakra, polcra, üvegekbe, képkeret köré...

kep.jpg6. Képkeret

Már nyár óta őrizgetem ezt a kiselejtezett szürke képkeretet. Láttam magam előtt ahogyan a gyöngysorként díszelgő ezüst gömbökön megcsillan a fény, Ez az a dekor, ami mágnesként vonza a gyermekek tekintetét, így javaslom, ha a picink még nincs abban a korban, hogy megértse, mindent a szemnek, de semmit a kéznek, inkább mellőzük a használatát, vagy tegyük olyan magasságba, ahol a pici biztos nem éri el. 

7. Párnahuzatok

A legkézenfekvőbb dekorációs ötlet, ami minden új évszak vagy ünnep közeledtével eszünkbe juthat, a díszpárnák áthúzása. Mikor a karácsonyi szezonnak vége, árgus szemekkel figyelem a leárazásokat. Minden évben egy-egy jópofa darabbal bővítem a párnahuzat gyűjteményünk, a férjem legnagyobb örömére. (Csókollak!) Idén erre és erre fáj a fogam.

8. Fotók

A párnahuzathoz hasonlóan egy jól megválasztott kép is teremthet ünnepi hangulatot az egész szobában. (fotó: @jnssynoemi)
kari.jpg

8+1 Adventi kalendárium

A legutóbbi bejegyzésemben egy DIY adventi naptárat készítettem Miminek. Egy feltűnő kalendárium is lehet ékes dísze a babaszobának. Láttátok már a miénket?

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: video, DIY

Villámgyors adventi kalendárium

Sziasztok! Timi vagyok, karácsony imádó. :D

November közepén kinyomtatom az ünnepi tervezőt (ITT és ITT is találhatsz), beosztom a teendőket, papírra vetem az ajándékötleteket, kigondolom a sajátkézzel gyártott meglepetéseket, kitalálom a menüt, összeírom a takarítási és bevásárlási listát, felkutatom a beszerző helyeket, összeállítom a karácsonyi playlistet, kidekorálom az otthonunk, adventi koszorút és ajtódít készítek...

Tavaly decemberben a karácsony szelleme épp hogy megérintett minket, hiszen Mimi három hónapos volt akkor. Nah... Hát hogy is mondjam? Volt jobb dolgunk is. :D Idén duplán bepótolunk mindent. Készüljetek! Ünnepi muzsikában, fényárban, mézeskalács és forraltbor illatban fog úszni a blog és a YouTube csatorna is. :)

Egy hét múlva december első napja! Elő az adventi kalendáriumokkal! Hogy még nincs? Akkor ajánlom figyelmetekbe a következő csináld magad videót! 

 

Hozzávalók:ak.jpg

24 db papírguriga

sütőpapír

olló

íróeszköz

ragasztópisztoly

dekorpapír

elemmel működő égősor

1 db kartonlap

1. Első lépésként a sütőpapírból akkora darabokat vágtam, amikkel a papírgurigák egyik végét be tudtam később csomagolni. 

2. A kis papírokat 1-től 24-ig beszámoztam.

3. A számozott sütőpapírdarabokkal becsomagoltam a papírgurigák egyik végét.

4. A kész gurigákat összeragasztottam. Egy sorba négy darab került.

5. Az így kapott téglatest oldalait beborítottam dekorpapírral. Az idei ÉVA Magazin advent különszámában csodálatosabbnál csodálatosabb papírokat találunk, melyek INNEN letölthetőek.

6. Kartonból háztetőt készítettem.

7. Az így elkészült kalendáriumba hátulról beletöltöttem az apró meglepetéseket.

8. A kalendárium teteje mögé elrejtettem az izzósor elemtartóját. Minden fakkba bevezettem egy-egy darabot az égőkből. 

 

img_9557.JPGHogy mit tartalmazhat egy 15 hónapos kislány első adventi kalendáriuma? Gumilabdát, buborékfújót, hajpántokat, egészséges nassolnivalót, lufit, fababát, matricát. Lehet arról eszmecserét folytatni, hogy mennyi idős kortól érti meg egy gyermek az adventi naptár lényegét. És arról is, hogy felesleges egy ilyen csöppségnek vagy sem. Azonban ne feledjük, a bontogatás közben kettős az öröm, hiszen létezik az ajándékozó és a megajándékozott öröme is. Bolondok lennénk megfosztani magunkat a boldog mosoly látványától.  

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: video, DIY

Magyar anyák a föld körül 1. rész - Új-Zéland

Ezzel a bejegyzéssel egy új rovat indul a blogon, melyben magyar anyukák szemén át bepillantást nyerhetünk különböző országok életébe. Az első állomásunk Új-Zéland, ami pontosan a világ másik végén található, ennél messzebb már nem is mehetnénk. A Budapest-Dunedin útvonalon a repülési idő több, mint 24 óra, átszállás nélkül.  A nyugalom és béke szigetén zöldellő dombok és hósipkás hegyvonulatok váltják egymást. Itt forgatták a Gyűrűk urát, aminek díszleteit még ma is megtekinthetjük. Vulkánok, feltörő termálvizek, tavak, borvidékek,  fókák, pingvinek, homokdűnék szabdalta tengerpartok. 

Szeretném bemutatni a férjem egyik volt osztálytársát, Mariannt (35), aki Dunedinben él az angol-ír felmenőkkel rendelkező férjével, Kiellal és négyéves kisfiúkkal, Alexszel. 

mariannek.jpg

Mikor hagytad el Magyarországot?
Érettségi után, valamikor 2001 tél elején egy kis angol városba költöztem,  a Londontól egy órára lévő Hitchinbe. Ma visszagondolva el sem tudom képzelni, hogy lehettem 19 évesen olyan bátor vagy inkább őrült, hogy 100 fonttal és egyetlen ismerős telefonszámával érkeztem a heathrow-i reptérre. Ekkor még nem voltunk EU tagország, úgyhogy akkoriban nem volt akkora divat a “kivándorlás” mint most. Az volt a tervem, hogy au-pairként dolgozom 6 hónapig, aztán hazamegyek főiskolát kezdeni. Nagyon hamar eldőlt, hogy ez nem így lesz

ali.jpgMiért  pont Új-Zéland?
A férjem - akivel Londonban ismerkedtem meg - új-zélandi, úgyhogy magától érthetődő volt a dolog. Nem sokat tudtam az országról azon kívül, hogy a világ másik végén van, de bárhová követtem volna Kielt. ;)

És milyen Új-Zélandon az élet?
Hmmm. Mihez viszonyítva. Szép helyen élünk jó családdal, jó barátokkal.  Van munkánk egész jó fizetéssel. Ezekkel a feltételekkel bárhol boldog lehet az ember szerintem.

Új-Zéland két szigetből áll. Akár más-más országok is lehetnének. Az északi sziget jóval melegebb éghajlatú, míg itt nálunk délen, nyáron sem nagyon megy 25 fok fölé a hőmérséklet. Ha meleg is van, általában fúj a szél, ami nem túl kellemes, de az óceán és a dimbes-dombos vidék  mindezt kárpótolja. Semmiképpen sem költöznék el innen. Volt szerencsénk közvetlenül az óceánparton lakni az előző házunkban és mostani otthonunk is csak 2 utcára van tőle. Az óceán zaját âllandóan hallani és bármikor le lehet sétálni a partra.

Az új-zélandi emberek nagyon barátságosak, befogadóak, lazák. Nagy szerencsém volt, mert nagyon nagyon jó családba csöppentem, ahol mindenki egyből elfogadott. Úgy érzem, mindenhová elég könnyen beilleszkedtem szerencsére. Ami furcsa volt, az a tömegközlekedés hiánya. Szinte minden nagyobb városnak van reptere, úgyhogy az a leggyorsabb utazási forma. Autó és jogosîtvány nélkül legetetlen lenne itt az élet. Személyi igazolvany helyett itt jogosítványt kérnek el mindenhez.

ujzeland.jpgMilyen a kultúra, az étkezési szokások?
Multikulturális, amit Londonban már megtapasztaltam, ezért nem volt nehéz hozzászokni ehhez. Új-Zéland fiatal kis ország aránylag. A Maori őslakosok után európaiak (főleg skót, angol és ír) telepedtek itt le, majd jöttek a kínai aranyásók stb.

Ételek közül sajnos nem tudok mit ajánlani. Az ország kora és története révén nincs semmi ami abszolút “kiwi” lenne. Bármi ami Angliából idejött: fish&chips, sausage&mash, steak, na és az ázsiai kuzinok. Maori jellegzetesség a hangi. Ez az az étel, amit elásnak. A húst és zöldségeket a földbe teszik és tüzet gyújtanak rajta. Nem próbáltam még, de a fűszerek hiánya miatt nem is hangzik túlzottan jól.

foka.jpgMit nézzen meg mindenképpen egy honfitárs, ha Új-Zélandra utazik?
Itt a déli szigeten Dunedinen kívül Centreal Otago-ba érdemes ellátogatni és a borokat megkóstolni. Innen tovább menni a Lake Wanakahoz, a gyönyörű tiszta kék vizét érdemes megcsodálni, majd továbbmenni és a hegyekben, Queenstown városában turistáskodni kicsit. Ez utóbbit főleg az extrém sportok/bungee jumping kedvelőinek ajánlom. Aki pedig családostól, gyerekkel érkezik hatalmasakat kirándulhat a meseszép természetben, a farmokon, parkokban, tóparton, óceán partján. Itt Dunedinben Ali imádja a múzeumokat, az uszodát, az inflatable world-öt, ami tele van ugrálóvárakkal.

ali_es_a_barany.jpgMilyen Új-Zélandon a szociális hálózat? Mennyire támogatják a kezdő szülőket?
Sajnos nem annyira, mint otthon. Ezen most épp változtatni készülnek úgy, hogy elméletileg 2018-tól 22 hétig jár a maximum 500 $ körüli támogatás. Amikor vége ennek az időszaknak, akkor lehet jelentkezni különböző segélyekre, de az egy nagyon minimális összeg, attól függően, hogy a párodnak mennyi a keresete. A munkáltató egyébként megegyezéstől függően 1 évig tartja az állást számodra. 

A kisfiatok,  Alex már 4 éves. Mennyi adminisztációval járt az, hogy Magyarországon anyakönyveztessétek?
Ezzel kapocsolatban csak rossz emlékeink vannak. A házasságunk magyarosítása sok időbe telt, már nem is emlékszem miért, de Alex otthoni anyakönyveztetése sem volt kellemes. Fel is adtuk. Szinte évente látogattunk haza és olyankor próbáltunk ilyesmiket intézni, gondolván, otthonról egyszerűbb és gyorsabb mint levelezgetni. Valahogy mindig hiányzott valami papír, vagy még ezt fordíttassuk le meg azt, aztán mindig kifutottunk az időből. Legutóbb, most nyáron már nem is foglalkoztunk vele.

nyuszis.jpgA hétköznapjaitokat kicsit magyarként is élitek?
Nem igazán. Nem az a család vagyunk ahol az anyuka csak magyarul beszél a gyerekhez. Ali akkor tanul leginkább magyarul amikor Magyarországon vagyunk. 4 év alatt háromszor járt már otthon, úgyhogy sokmindent tanult amire most már emlékszik is szerencsére. Imádja amikor hazamegyünk. Nagyon szereti a nagyszülőket, a nyarat, a gyulai várat, a görögdinnyét.

Visszatérve a hétköznapokra; magyaros ételeket főzünk és van pálinkánk. ;)

És az ünnepek alkalmával vannak magyar szokások, amiket követtek?
A karácsonyi bejglin kívül nem nagyon. Szerettem volna húsvétkor tojást festeni, de elmaradt. Jövőre bepótoljuk. 

picasso.jpgAli most már ovis. Miben különbözik a kinti óvodai rendszer az itthonitól?
Nem is tudom pontosan, hogy kötelező-e iskola előtt bárhová is járni.  Az új-zélandi gyerekek 3 éves kortól kapnak támogatást az ingyenes állami óvodai ellátásra. Ali 2,5  éves kora óta jár állami oviba. Ezen kívül elég sok fizetős montessori rendszerű vagy magánóvodára is van lehetőség. 

Négy éves korig csak napi 4 órát töltenek ott 8.30-12.30-ig, négy éves kortól pedig 14.30-ig. Nincsenek csoportok. Abban az oviban, ahová Alex jár 40 gyerek van és 4 tanító. Nincsenek termek. Van bent és van kint. Különböző "stationok"-at készítenek elő reggeltől. Pl. zene, festés, lego, stb. Minden nap más és nagyjából azt csinál minden gyermek amit akar. Ebből könnyen kiderül, milyen a gyerek személyisége és az is, milyen területhez vonzódik leginkább. Napi kétszer "mat time", amikor összegyülekeznek a gyerekek, leülnek a szőnyegre és olvasnak nekik, maori dalokat vagy éppen jelbeszédet tanulnak.

Az új-zélandi emberek milyennek látják a magyarokat?
Az új-zélandi elég sokat utazott nép, úgyhogy szinte mindenki tudja hol van Magyarország és sokan jártak is főleg Budapesten. Az idősebbek gyakran sztoriznak arról hogy milyen magyarokkal találkoztak/dolgoztak annak idején akár itt, akár Európában. Eddig csak jókat hallottam. Viszont  volt olyan, aki miután megkérdezte honnan jöttem eredetileg, azt mondta, hogy “milyen egzotikus!” HAHA! 

Élnétek-e itthon valaha?dinnyes.jpg
Akármikor otthon vagyunk úgy gondolom hogy igen, de amikor visszatérünk Új-Zélandra akkor rájövök, hogy mégsem adnám ezt fel. Hiányzik persze, hiszen otthon él a család nagy része és sok barát, de csak jobb itt nekünk a világ végén ebben az aránylag csendes kis országban.

Lassan ugyanannyi ideje élsz külföldön, mint amennyit itthon éltél. Milyen nemzetiségűnek tartod magad?
Magyarnak! Attól függetlenül, hogy nem vagyok nagy hagyományörző és nem tanítom Alexnak annyira  - mint ahogy mindenki más szeretné -  a magyar nyelvet, magyar vagyok!

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után. 

A fenti írásban található új-zélandi fotó Anthony Harrison munkája. Forrás: http://toochee.reblog.hu/uj_zeland-deli-szigete

Az bejegyzésben található összes többi fotó Fekete Marianna szellemi terméke. 


IKEA hack, avagy így készül a kiskukták elengedhetetlen kelléke

A legutóbbi videós bejegyzésem óta többen kérdeztétek, hogy mi az a szék/szerkezet/torony aminek köszönhetően Mimi biztonságosan tud segítkezni a konyhai teendőkben? 

image2_1.jpegA szülinapja környékén, egy baromi nyűgös délután semmi sem tudta jókedvre deríteni a kisasszonyt, ezért Gizmo nagyi vett egy nagy levegőt és elővette a Húsvétra szánt ajándékát, egy mini konyhai szettet. Ez a hógólyó volt az, ami elindította a lavinát, onnantól kezdve Mimi egyre inkább érdeklődni kezdett a felnőtt konyha rejtelmei iránt is. A "lábos és fakanál" trükk már nem terelte el a figyelmét, látni akarta mi történik fent a magasban. Felültettem a konyhai pultra, ám hamar rá kellett jöjjek, hogy a 2,5 m²-es placcon nem fér el egymás mellett egy 14 hónapos kiskukta és egy szimpla rántotta előkészülete, ezért segítségül hívtam az egyik legszuperebb applikációt. 

A Pinteresten beírva a "kid's kitchen helper" kifejezést nagyon ötletes megoldásokat találunk arra, miként tehetünk egy szimpla fellépőt biztonságossá a kíváncsi kis segítőnknek. A Férjem nem egy ezermester (MÉG!, de az apai szerepnek köszönhetően rohamosan fejlődik ezirányú kézsége! ;) ), ezért biztosan tudtam, hogy valami kompakt megoldás után kellene néznünk. És akkor jött szembe velem egy IKEA hack, ami bizton állíthatom, minden anyukának megkönnyíti az életét! 

A svéd bútoráruház szereti az egyszerű alapdarabokat, a kreatív vásárlók nagy örömére. Bárki a saját ízlése szerint alakíthatja át, tuningolhatja fel vagy házasíthatja össze őket, ahogy az alábbi példa is mutatja.

Hozzávalók:

1 db IKEA BEKVÄM fellépő

1 db IKEA ODDVAR ülőke

1 db fúró

4 db nagyobb csavar

Szerelési útmutató 

1. Szereljük össze a BEKVÄM fellépőt.

2. A fellépő felső fokára felfúrjuk a hokedli ülőlapját.  

3. Szereljük össze az ODDVAR ülőke lábait.

4. Az ülőke lábait fejjel lefelé rögzítsük az ülőlapra.

5. Fessük le, csinosítsük ki az elkészült tornyot. A könnyebb tisztíthatóság érdekében akár lakkozhatjuk is.

Amennyiben nem volt egyértelmű a leírás, javaslom a lfenti videó megtekintését.

image1_2.jpegMióta bővült a bútorok száma a konyhánkban, kevesebb lett a hely és kevesebb lett a nyűgösség is. Nincs többé láboncsimpaszkodás, kötényhúzogatás, fióknyitogatás. Reggelente Mimi bontja ki a teafiltert, megsózza az ebédet, nyújtja a sütemény tésztáját, hatalmas örömmel teszi az esti szendvicseinkre a sajtot és a mosogatásnál is pacsálhat. A mi hétköznapjaink így működnek gördülékenyebben. És a Tiétek?

 

 

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: video, DIY

Édesítsük meg a hétfőt

Csináljunk Apának sütit? - kérdeztem Mimit. Hevesen bólogatott válaszul, mitha pontosan értené kérdésem. Kinyitottuk a  hűtőt. A harmadik polc legbelső csücskében egy csomag leveles tészta bújkált. Pompás! Az instant alapanyag az örökmozgó babák anyukáinak legjobb barátja. Nem lenézésképp mondom. Pontosan tudom, milyen könnyen lehet extrát varázsolni belőle.  A mi sütinkbe jelen esetben a kéksajt csempészett egy kis pluszt. Na és persze Mimi cukrászművészete... :D

Hozzávalók:

1 cs. levelestészta

1 db sajt (a fajtája opcionális) 

2 db körte (fügével, birsalmával is fincsi lehet)

fahéj

méz

1 db tojás

sutis.jpgElső lépésként a sütőt előmelegítettem 180° fokra. Kiterítettem a tepsibe a tésztát (milyen kedves dolog a gyártótól, hogy már sütőpapírral együtt csomagolják!), majd 10 részre osztottam. Sajtot és körtét halmoztam rá és fahéjjal fűszereztem. Ez a körte nem az a puha, lédús fajta volt, úgyhogy mézet is csurgattam rá. A tészta szélét behajtottam, felvert tojással megkentem. Tökéletes őszi finomság. A sós sajt és a mézes gyümölcs harmóniája... Mmmmmmm, mennyei. 

Mivel lágy, penészes sajtot nem javasolt a babáknak  adni (nekem a 14 hónapos még baba), az ő sütijét trappista sajttal és méz nélkül készítettem el.

Nem ez lett életem legszebb süteménye, de a leggyönyörörűbb emlékeim egyike lesz! Mutassak majd Apa meglepett arcáról is fotót?

UPDATE: ITT a fellépő összeszerelési útmutatója videóval.

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: video, gasztro

Rendhagyó hétvégi programajánló

A hét közepén már Neked is a hétvégén jár minden gondolatod? A hosszú hétvégén nem sikerült kipihenned az őszi fáradalmakat? Utaznál? Irány Gyula! Legyen szó vendégházról, apartmanról vagy boutique hotelről a kuponos oldalak (ITT, ITT és ITT is) a pénztárcádat kímélve kínálnak szállást a pihenéshez.

A férjem gyulai születésű, ezért mi hazajárunk ebbe a bájos városkába. A múlt hétvégén meglátogattuk a nagyszülőket, majd Mimit hátrahagyva megszöktünk pár órácskára kettesben. Mióta szülők lettünk most voltunk igazán kettesben először. Az év bármely hétvégéjén is látogatuk el ide, lépten-nyomon fesztiválba, kulturális és gasztronómiai programsorozatba ütközünk. Szerencsére a szervezők a gyerekek igényeit is szem előtt tartják, a legkisebbek sem unatkozhatnak, ami  - most már én is tudom - a szülők felhőtlen pihenésének egyik alapköve. A város az őszi napsütésben, ha lehet mondani még szebb arcát mutatja, mint máskor. 

A szállásunk elfoglalása után kerekedjünk fel és tegyünk egy sétát a belvárosban! Minden hétfő és péntek este  lehetőségünk van idegenvezetéssel is városnéző körsétára indulni.

gyula_blog_suti.jpgMiután megcsodáltunk a szőkőkutak játékát, térjünk be a Százéves Cukrászdába, ami már két emberöltővel ezelőtt is működött. Az épület az 1801. évi tűzvész után épült, eredetileg gyógyszertárként funkcionált, az előtér mennyezetét az eredeti fa csillár, a falakat pedig a patika díszítófestései ékesítik. A szalonokban "korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata, a két aranyozott favázával, és a fedeles cukorkásüvegekkel, valamint a régi edényeket őrző vitrines pult is." - olvashatjuk a cukrászda bemutatkozójában. Egy csésze gőzölgő tea mellett könnyen visszarepülhetünk az időben.  Kóstoljuk meg a Cadeau Bonbon Manufaktúra saját fejlesztésű Grand Cru csokoládéjából készült szilvás Quadratot és a Dupla narancs bonbonját. Ezek a finomságok néhány hete a csokoládék világverenyén, a londoni  International Chocolate Awards Word Final-on nevezett nyolcszáz nemzetközi termék közül ezüst éremmel tértek haza. 

Azonban ha valami testesebbet harapnánk a Hambibár a legjobb helyszín erre. A gyorsétteremben kapható ételek szinte mindegyike helyben készül (igen, a pékáru is!) adalékanyagoktól mentesen. A várakozók sora ne rettentsen el minket! 

gyula_blog_ejszakai_furdo.jpgHa már ettünk - és van egy gyermekmentes  esténk - alapozzuk meg a hangulatunk. Péntek esténként a méltán híres gyulai pálinkák közül hat díjnyertes példányt kostólhatunk meg a Kóstolóházban. Bár a pálinka nem az én szerelmem, de a gyulai cigánymeggyes mélyvíz pálinkát nem érdemes kihagyni!

Heti két alkalommal (pénteken és szombaton) éjszakai wellnessen vehetünk részt. A Castello Szaunaparkban engedhetjük ki a fáradt gőzt 20:00-24:00 óra között. Szaunaház, infraszauna, gőzkabin, kültéri jakuzzi, merülődézsa és dézsazuhany, valamint egy hangulatos beltéri pihenő szolgálja a kikapcsolódásunkat.

Több mint öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Férjem nagy unszolások árán elvigyen Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárába, ahol minden szombaton programokkal várják a látogatókat. A gyerekek számára szuper időtöltést jelenthet a solymászbemutató, a valódi lúdtollal való betűvetés, vagy az, hogy korhű ruhákban sétálhatnak a vár falain belül.

gyula_blog_to_1.jpgA téglavártól mindössze 320 lépésnyire található Almásy-kastélyt talán az utolsó pillanatban mentették meg az enyészettől. Ez a XVIII. század kulturális szempontból egyik legjelentősebb kastélya közel húsz évig kongott az ürességtől. Az interaktív kiállítás révén a XIX. századbeli kastély életébe csöppenhetünk bele. A multimédiás tárlatvezetésnek köszönhetően lehetőségünk van önállóan bejárni a galériát, amely egyedülálló hologramos technikával mutatja be az egykori lakók életét. A múzeum külön figyelmet szentel a legkisebb látogatóknak: 10 éves korttól  90 perces játékos foglalkozással adják át az ismereteket. Családfa- és táblajáték-készítés, báli etikett, árnyjáték? Ez még engem is lázba hoz. 

A jegyvásárlásnál lehetőségünk van a vár és a kastély belépőit kombinált csomagban megvásárolni.

Amennyiben a gyermekek nem fáradtak el még eléggé, most szombaton, október utolsó szombatján (2017. október 28.) irány az Erkel Ferenc Kultúrális Központ, ahol Pepe Manó interaktív zenés-bábos műsorral szórakoztatja majd őket.

gyula_blog_csuszda.jpgDélután pihentessük meg a fáradt lábainkat a Gyulai Várfürdőben, ahová  16 óra után kedvezményes belépőt válthatunk. A 400 m²-es vízijátszótér önfeledt szórakozást és feledhetetlen élményt kínál a gyermekeknek. boldog baba = boldog mama = boldog papa 

Mielőtt elindulnánk a gyulai hétvégi pihenésünkre, már otthonról foglaljunk asztalt a Várkonyi Bisztróba, költsük el itt a szombati vacsoránkat. Amennyiben így tennénk, melegen ajánlott mindenkinek megkóstolni az újragondolt habkönnyű túrógombócot. Az étterem bekerült Magyarország 50 legjobb, megfizethető étterme közé, ahol az ételek alapanyagait környékbeli őstermelőktől szerzik be.

gyula_blog_seta.jpgVasárnap reggel, miután kijelentkeztünk a szállásunkról, ne induljunk haza! Dobpergéééééés... Bennfentes programajánló következik! Gyulától 5 km-re, Sarkad irányában található a Fekete-Körös bal partján a város üdülőterülete, Városerdő. Az erdő tanösvényein sétálva, javasolt a lehető leghalkabban túrázni, így biztosan találkozhatunk mókusokkal és nyulakkal, ha szerencsénk van akár őzekkel is testközelből. 

A kiadós séta után kanyarodjunk vissza Gyula belvárosába, ebédeljünk meg a Gusto étteremben. Az étlap kínálata meglepően sokszínű. A hazai ízek mellett bátran kostóljuk meg az ázsiai konyha ihlette fogásokat is. A tálalás szép, az ételek ízletesek, az árak a földön maradtak. 

Ha tetszett az ajánló és ellátogattok Gyulára, vagy  esetleg már voltatok ott, írjátok meg kommentben a véleményeteket, benyomásaitokat.

 

A blogon található valamennyi írás és kép (a megjelölt forrásokat leszámítva) a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

 

Címkék: video, utazás

Nálatok laknak-e állatok?

,2009 nyarán két lakás között ingáztunk; az akkori csajos albérletem és a mostani otthonunk között. Szeptember 1. napjával azonban hivatalosan is összeköltöztünk a Férjemmel, aki eme jeles nappal úgy gondolta, kapcsolatunk valóban új szintre lépett: szükségünk van egy cicára.  

szofi.jpgÍgy lett egy hatalmas vörös perzsa anya és egy utcai cirmos apa kereszteződése a mi elsőszülött gyermekünk. Ő Szofi. Tudjátok, az embereket két csoportba oszthatjuk. Vannak a kutyások és vannak a macskások. Hát én sosem voltam nagy cicabarát. De mióta Szofit ismerem, megváltozott a világ. Különleges kapcsolat van kettőnk között mióta hazahoztam. Már az első éjszakát is rajtam töltötte. Igen, a hátamon aludt hónapokig.

Szinte napra pontosan két év elteltével az én drága jó Férjem úgy gondolta, hogy a macskánk - amíg mi dolgozunk - unatkozik. Tehát szüksége van egy kutyára. Mármint Szofinak. Nem szerettem volna kutyát. Túl nagy felelősséggel jár. Egy kutya az már szinte gyerek. Munka után sietni kell haza, nem utazgathatunk szabadon, minden programot hozzá kell igazítani.

"Mentett kutyus. Szüksége van egy családra. Csak menjünk el megnézni az átmeneti befogadójához.” Menjünk. Gondoltam, abból még baj nem lehet.

A látogatásunk alatt kétszer pisilt be. Egyszer a konyhába, egyszer az ágyba. Fél éves volt akkor Fagyi a becslések szerint. (Fagyi??? Milyen egy dinka név ez?!) A IX. kerületben élt egészen odáig. Egy sötét földszinti egyszobás lakásban, egy háromtagú családnál, másik négy kutyával együtt. Az ebek egy kanapéra végezhették a dolgokukat. Életében soha nem járt utcán. A kicsi kutyákat nagy becsben tartották. Ám amint megnőttek... inkább nem részletezem. Fagyi már a tini korosztályba tartozott. Sokszor kapott verést a gyermek gazdájától is. Ételt annál kevesebbet. 

ketjobarat.jpg“Nem jöhet velünk haza!” - suttogtam a Férjemnek. Távozásunkor kiszaladt utánunk a gangra. Szinte elénk állt, sokatmondó tekintettel a képén nézett fel ránk. Már akkor gondolhattam volna, hogy nem egyszerű esettel állunk szemben.  

Másnap hazahoztuk.

Azt hiszem itt kezdődött a szülővé érésünk első etapja. Kikutatta a csokoládékat, több táblát magáévá tett, majd belehányta a kedvenc fotelomba. Az ágyra pisilt, hiszen ugye neki ez volt a megszokott. Öklömnyi nagyságú lyukat kapart a kanapé két sarkába. Miután leszokott az ágyba pisilésről, a kutyus pelust kikerülvén, a parkettánkra pisilt, hólyagosra áztatva azt. Megette az almákat, a csutkát visszatette a gyümölcskosárba. Naponta koncerttel szórakoztatta a szomszédokat, akik fenyegető levelekkel hálálták meg ezt. A gyerekeket pedig gyű-lől-te, mindet meg akarta harapni.

Szinte napra pontosan négy év telt el mikor is úgy gondoltunk, Szofi és Fagyi unatkozik, kellene nekik egy baba. :D

csalad_2.jpgA babahír bejelentésekor az első kérdések között szerepelt a “Mi lesz Fagyival?”.  A férjem szülei Gyulán élnek kertes házban. Nekik is van kutyusuk, Fagyi legjobb barátja. Így tudtuk, hogy van még egy szerető hely, ahová Fagyi bármikor mehet. Ugyanakkor ezt a gondolatot igyekeztem nagyon távol tartani magamtól. Az állatainkat tényleg gyermekeinkként kezeljük. És A kisherceg-ből is jól megtanultuk:

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Szofitól nem kellett tartanunk, Fagyiban pedig nagyon bíztunk. A várandósságom alatt nagyon védelmezett. Folyton bújt a pocakomhoz, fél méterre sem ment mellőlem. Tudta, hogy van bent valaki. Mikor Mimit hazahoztuk, bevetettük a "jó kistestvér csel"-t. A hordozóba betettünk egy plüssállatot, amit kvázi a baba hozott a kutyusnak. Reméltük, hogy megérti Fagyi, hogy ezt Mimótól kapta. Egyébként azóta is az a kedvenc játéka.

fagyi.jpgMorgott miatta valaha? Igen.  Megakarta-e harapni Mimit? Soha! De egy percig nem hagytuk/hagyjuk vele egy légtérben kettesben. Azt hiszem kezdetben egyébként nem fogta fel, hogy ő egy emberpalánta. Emellett sajnos sokkal kevesebb törődés jutott neki (is). Féltékeny lett. Majd depressziós. Nem evett. Orvosról-orvosra hordtuk, mire be kellett látnunk lelki alapú a probléma. Tudatosan kezdtunk el vele sokkal-sokkal többet foglalkozni. A barátnőm a heti látogatásokkor látványosan vele foglalkozott, a család kényeztette. Több mint fél évnek kellet eltelnie ahhoz, hogy megtörjön a jég. Sosem fogom elfelejteni Fagyi első pusziját, amit Miminek adott. Sírva fakadtam. Hatalmas kő esett le a szívemről. Szereti. Elfogadta és szereti. Ezután Fagyi étvágya és az életkedve is visszatért.  

Mára ott tartunk, hogy együtt játszanak. Mimi dobálja Fagyinak a labdát, Fagyi pedig (aki sosem szeretett labdázni) majd kiugrik a bőréből. És így lett a harmadik gyermekünk első szava Vava.  

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

Enni vagy nem enni? Avagy a szereteten innen az aggodalmon túl

Alszol. Ütemesen pihegsz a balomon. Én nézlek. Mosolygok, miközben azon kapom magam, hogy az arcomon ismét legördül egy könnycsepp. Jól ismerem már ezt az érzést, megszokni mégsem tudom. Pár percet tétovázok, megpróbálok úrrá lenni rajta. De végül ő győz. Átadom magam a torkomat fojtogató érzésnek, nem itatom fel, inkább nyelem forró, sós könnyeim. Némán zokogok, míg Te alszol, édesen alszol.

csalad.jpgNem tudnám biztosra mondani, de talán aznap lettünk öten, amikor megtudtuk, a szívem alá költöztél. Az amúgy háromtagú -de nyolclábú- családunk életem legcsodálatosabb vasárnap reggelén Veled és az aggodalommal gyarapodott. Hosszú évek óta epekedve vágytam Rád, most itt vagy, úton mihozzánk! Egy hónappal házasságkötésünk után Te már jössz. Létezhet valóban ekkora csoda? Bár értelmes nőnek tartom magam -aki nem mellesleg jártas a szaporodásbiológiában- a nőgyógyász megerősítéséig nap mint nap „gyártottam” a pozitív terhesteszteket. Noha tudtam, ha véletlenül már nem vagy velünk a hormonszintem nem fog egyik napról a másikra radikálisan csökkenni, az eszem mégsem parancsolt nekem megálljt. Hat végtelennek tűnő hét telt el így, mígnem elérkezett a szeptember elseje és bizonyossá vált, megfogantál, drága gyermekem! Mesés nyolc hónap következett, igazán kegyes voltál hozzám, a fáradtságon kívül nem jelentkezett kellemetlenség, valóban áldott állapotban voltam, aminek minden pillanatát élveztem. A világrajöveteled is könnyű, gyors, egyben szívbemarkolóan megható volt. Még arra is volt érkezésed, hogy egy kórházi rutinvizsgálat során folyasd el a magzatvizet, mintegy 17 nappal számolt érkezésed előtt. Tudtad, anyának mennyit fog jelenteni, hogy értő kezek között találja magát, no meg szent meggyőződésem szerint azt is, milyen nagyon fontos nekem az autó ülésfűtése! :) Pazarul sikerült a belépőd ebbe a világba, Kislányom!

zoezoli.jpgNem mennék e helyütt részletesen bele, miként vesztettem eszem a szülés után. Az megérne egy külön posztot. Másrészről, nem is akarom magyarázni a bizonyítványom. Legyen elég annyi, megtépázta önbizalmamat a szoptatásért folytatott küzdelem. A fáradtság. Az időhiány. Hogy szalad(t) a lakás, ha végre valahogy a végére értem a feladataimnak, kezdhettem újra. Hogy senki ember fia nem nyitotta ránk az ajtót hét közben, a hétvégék viszont rendre családi látogatásokkal teltek. Persze a lakás csacsi ragyi volt, mert milyen anya az, aki nem képes kitakarítani, mosni, főzni egy kisded mellett?! Hogy nem tanulhattuk meg, hogy is működik a mi hármasunk. Hogy hiányzott Magyarország, hogy az utcán egy-egy ismerősbe botoljunk. Hogy annyira egyedül éreztem magam. És még sorolhatnám... SZARANYA voltam. Egyszerűen szaranyának éreztem magam, bárki bármit is mondott. Mindenért magamat okoltam. Hogy nincs elég tejem, hogy nem alszol, hogy fáj a hasad, hogy nem tudom miért sírsz éppen, stb. Drága Édesapád... Ő egy hős, aki mindvégig tartotta, a mai napig is tartja bennem a lelket. Meg fogom ám érteni, ha szerelmes leszel belé! :) Minden igyekezete ellenére azonban nem voltam képes túllépni az önmagam állította követelményeken. Most már tudom, látom nagyon de nagyon meg akartam felelni. De ne rohanjunk ennyire előre!


kendos.jpgEgy darabig ettél szépen. Szépen?! Volt, hogy nyakaltad a tápot. Igen, a tápot. Sajnos vegyesen táplált kisbaba vagy. :(Az igazi küzdelmünk olyan három hónapos korodban kezdődött, amikor egyik napról a másikra elkezdtél nem enni. Bár mint már írtam, kétségeim addig is voltak anyai kompetenciám létjogosultságát illetően, az igazi agyrém mégis ekkor következett. Eluralkodott rajtam a pánik, ki fogsz száradni! Különböző lyukú-, formájú-, anyagú cumit, szoptanítot, itatópoharat, fecskendőt, pipettát próbáltunk ki kétségbeesetten. Kismillió tápszert és hőmérsékletet. Sötétben, világosban, autóban, fekve, ülve. Talán csak fejen állva nem próbáltunk meg etetni. Mindhiába. Az aggályomat csak fokozta, hogy rendszeresen ébredtél száraz pelussal egy kiadós éjszakai alvás után. Persze bármikor került is ez szóba az orvosnál, védőnőnél mindenki csak nyugtatott, hogy amíg a súlyod gyarapszik, addig gond nincs. Amíg a súlyod gyarapszik. Több se kellett, először csak béreltem, majd vettem egy mérleget, amivel minden egyes evés előtt és után mérni tudtalak. Az ugye mindig kérdés volt, mit tudtál kinyerni a ciciből. Pokoli napokat éltünk meg. Én mint egy megszállott próbáltalak tömni. Másból sem állt a programunk, mint abból, igyekeztem ételt erőltetni csöpp kis testedbe. Napok teltek el úgy, hogy ki sem léptünk a lakásból, missziómnak tartottam, hogy megetesselek. Amikor Édesapád haza ért csak sírni tudtam. Voltak tiszta pillanataim, jobb napjaim. Láttam, hogy szépen fejlődsz. Élénk, vidám, érdeklődő, kiegyensúlyozott baba vagy. Amikor jött egy újabb rosszabbul evős nap, kattant valami és megint a gödör alján találtam magam Én valami oknál fogva féltem, rettegtem, hogy elveszítelek. Nem tudtam élvezni az anyaságot, feladatnak éltem meg a midennapokat. A kedvemet az evések gyakorisága, kiadóssága határozta meg. Megtébolyított ez a helyzet. Sírva ismételgettem Neked a kérdést: Miért nem eszel? Mi a baj? Miért csinálsz ki? Mintha direkt, szánt szándékkal sztrájkoltál volna. Istenem, mekkora butaság! Jó néhány hetet vett igénybe, mire képes voltam nyakon önteni magamat egy pohár hideg vízzel. Mire egyszerűen nem tudtam nem belátni, segítségre szorulok. Féltem. Mit féltem? Rettegtem. A megítéléstől. Attól, hogy mit fogok mesélni Neked, ha egyszer majd megkérdezed, hogyan éltem meg a kezdeteket Veled. A kudarctól. Az ítélettől. Istenem, életemben annyira még semmitől nem féltem, mint attól, valaki azt mondja majd, nem nekem való az anyaság. Alkalmatlan vagyok édesanyának. Azt viszont tudtam, illetve a mai napig is tudom, hogy megérdemled azt az anyukát, aki voltam még mielőtt világra jöttél volna. Aki várt Téged. Aki figurákat festett a faladra, aki gondosan kimosta, kivasalta minden apró -kezdetben mégis óriási- ruhádat. Aki Téged cirógatva feküdt, és simogatva kelt. Aki mosolygott, ha megmoccantál. Aki órákat töltött a szobádban, és elképzelte milyen vidám lesz az élet, ha beleköltözöl. Aki szerető társa Édesapádnak. Aki másra sem vágyott, mint Veled kiegészülve családban élni. Aki mindennél jobban készült az anya szerepre. Aki képes elfogadni magát, és megtanítani Neked, hogyan fogadd el Te is önmagad. Aki nem feladatnak, hanem egy kalandnak tekinti az anyaságot.

viragos.jpgHogy hol tartunk most?
Én felkerestem egy szakembert és fény derült a már említett megfelelési kényszerre. Világ életemben 120%-ot próbáltam nyújtani bármibe is fogtam, valamiért mégis hittem, hogy anyukának lenni majd lazán, mégis tö-ké-le-te-sen fog menni. Tökéletesen! Hogyan máshogy?! Eddigi életemben mindig mindent elértem amit akartam igyekvéssel, szorgalommal, kitartó munkával. Miért is lenne ez másképp az anyasággal?! Őszintén meglepett a felismerés, a gyerekemmel is teljesíttetni szeretnék. Nem láttam a fától az erdőt. Befejeztem a tömésedet. Próbálom elfogadni, Te nem vagy olyan, mint édesanyád. A nagy zabálásokban nem leszel partner. :) Ja, ugye a táblázatról még nem szóltam! Amiben gyönyörűen ki van számolva hány millilitert KELL ennie/innia adott súlyú babának (anyukák biztosan ismerik). A védőnők zöme adja, mintha legalábbis a bölcsek köve volna nem egy darab papír tele elvárásokkal. Marhaság! Na, az ominózus táblázatot kidobtam. Nem fogja több napomat meghatározni! Nem vagyok hajlandó a babám helyett egy papírfecni utasításait lesni! Minden idegszálammal a kislányom igényeire figyelek, és próbálom elhinni, jól csinálom. Messze még az út vége. Nem mondom, hogy nincsenek napok, amikor nem bosszant, szinte semmit sem ettél. De ha valaki, én kipróbáltam, lehetetlen megetetni azt a csecsemőt amelyik nem akarja. Igyekszem hát elfogadni, bár icipici vagy, de nem ostoba, tudod Te mi a jó Neked. Az anyaválasztást illetően nem feltétlenül vagyok biztos benne, hogy tudtad mit vállaltál, de ez is mutatja, klassz csaj vagy Életem. Nem az a megúszós, inkább az a kemény fába vágós fajta! :) Szaranya vagyok! Büszkén vállalom! Ez életem két olyan éve, amikor nem kell megfelelnem. Amikor nem akkor tudok feljebb kerülni a ranglétrán, ha maradok még két órát, csinálom meg feleannyi idő alatt a rám szabott feladatot mint más, vagy bólogatok mosolyogva a főnök minden agyament ötletére. Nem! Ez most az az időszak, amikor fellélegezhetek. Amikor szabad, sőt kell is önmagamat adni. Amikor nem a világvége, ha a szemetet majd csak holnap viszem le, mert délután tele volt a kezem. Amikor nem gond, ha nincsenek kivasalva a pólók, hisz ősz jön, húzunk rá egy pulcsit. Amikor szabad néha gyengének lenni, de erősebbnek is mint a legerősebb sziklafal, ha Te ezt kívánod meg tőlem. Amikor majd holnap mosogatok el, és amikor csak annyit eszel, amennyi jól esik nem pedig annyit amennyit muszáj! Itt most nem kell teljesíteni, itt most nem kell megugrani, itt most szeretni kell, gondoskodni, megélni, élvezni. Ha pedig tudok és merek eszerint élni, akkor nem csak Szaranya, de Szuperanya is lehetek, leszek, vagyok!

Te szombaton hat hónapos leszel. Keveset eszel, mégis szépen nődögélsz. Gyönyörű vagy, csivitelsz. Észre vetted a négylábút, minden napodat az ő üdvözlésével kezded. Hangosan nevetve ébredsz reggelente. Imádsz pancsolni, jó ideje együtt fürdünk a nagy kádban, amit mindketten rettentően élvezünk. Elkezdtünk kóstoltatni. Azt a jóízű disznólkodást, amit Te egy barackkal képes vagy művelni! :) Pörögsz, forogsz, mászol. Mindent megszerzel, amit csak szeretnél. Apukádat kacagva várod haza délutánonként. Imádod a gyerekdalokat. Ritkán sírsz, lássuk be annak is nagy része női hiszti. :) Egy csoda vagy, a legnagyobb kincsem!

Alszol. Ütemesen pihegsz a balomon. Én nézlek. Mosolygok, miközben azon kapom magam, hogy az arcomon ismét legördül egy könnycsepp. Jól ismerem már ezt az érzést, megszokni mégsem tudom. Pár percet tétovázok, megpróbálok úrrá lenni rajta. De végül ő győz. Átadom magam a torkomat fojtogató érzésnek, nem itatom fel, inkább nyelem forró, sós könnyeim. Némán zokogok, míg Te alszol, édesen alszol. Köszönöm, hogy engem választottál a Te Szuperanyudnak! :)

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után. A fenti írásban található valamennyi fotó Drusza Zsófia szellemi terméke.

Címkék: vendégek

Lehetek-e még inkább anya?

orom.jpgLassítva játszódik le bennem a kisfilm, ahogy Mimi meglátja a születésnapi tortáján szikrázó tüzijátékot. Az apró tappancsok topogni kezdenek, a husi kezecskék izgatottan az asztalra tapadnak, a nyelvecske kicsúszik a szájából és a térdek megállás nélkül rugóznak. A bal oldalán térdelek, minden szempár ránk szegeződik. Összeszorul a torkom. Tudom, hogy ez az a pillanat amit újra és újra látni fogunk a fényképalbumban.

"Ez az első születésnapom volt és aki mellettem van,  ő az anyukám." - hallom a húsz évvel későbbi Mimó hangját, amint tárlatvezetést tart a szerelmének.

Én. Én vagyok az az anya. Én vagyok mellette.

torta.jpgEddig is tudtam, hogy én vagyok az anyja. Micsoda hülyeség. Hogyne tudtam volna?! Az elmúlt egy év minden percét intenzíven megélem. Mindig csak ő jár a fejemben. Ha vásárolni indulok magamnak semmit nem találok, de neki a fél boltot bepakolom a bevásárlókosárba. Miután letettem aludni, az ő fotóit, videóit nézem. A közösségi oldalakon már csak baba-mama csoportokban vagyok benne. Az internetet csak hozzátáplálással, mozgásfejlődéssel, neveléssel, godnozással kapcsolatban bújom. Bemászott a bőröm alá. Belém égett. 

Rám néz. Csillog a szeme. Olvasok a gondolataiban. Nem fogja fel amit lát, de tudja, hogy minden neki szól, minden róla szól. Nézi, hogy nekem mi a reakcióm. És akkor BUMM. Belém hasít az érzés, hogy most még inkább anya vagyok, mint öt perccel korábban. Mintha szintet léptem volna, mint amikor Super Mario megszerzi a varázsgombát és megnő tőle. 

Egy éve anyává lettem. A mai volt életem legszebb születésnapja. Köszönöm!

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: mamigondolatok

DIY szülinapi előkészületek

Anyaságom előtt is sokszor kaptam magam azon, hogy a telefonom képernyőjén keresztül szemlélem az életem egyes pillanatait, azonban mióta Mimi megszületett, az általam készített fotók száma megtriplázódott. Minden boldog pillanatot (olykor kínomban a kevésbé boldogakat  is) igyekszem megörökíteni. Az elkészült fényképeket pedig duplán mentem le, még a felhőm tárhelyének méretéért is éves díjat fizetek. Viszont a kedvenc képeink kinyomtatása mindenképpen a terveim között szerepel. Szépen albumba rendezgetem majd őket, hogy idős korunkban legyen mit lapozgatnunk téli estéken a ropogó kandalló előtt.

Az elmúlt egy évben, igyekeztem minden hónap elején megörökíteni Mimit, ezzel elkészítve az egyik kedvenc fotósorozatomat.  Az eredeti tervek szerint minden hónap 2. napján kattintottam volna, a betöltött hónapokat jelölő számokat pedig az adott hónapra jellemző kellékekkel szerettem volna elkészíteni. Nem kell nevetni, amikor az ötlet megszületett a fejemben, még nem tudtam, hogy az egy éven aluli gyerekeknek is van akarata.  

szulinapos.jpgKét ingyenes programot ajánlanék a kreatív mamik figyelmébe. Az első a https://www.fotojet.com honlap, amely segítségünkre van, bármilyen kollázst is szeretnénk elkészíteni. A mobilokra letölthető hasonló szerkeztőkkel az a problémám, hogy soha nincs olyan sablon, amit használni tudnék. Hol a képek száma, hol pedig az elhelyezés nem stimmel. Itt mindent saját szánk (azaz a szemünk) íze szerint igazíthatunk, ráadásul a fotókat effektelni is lehet, legegyszerűbben az előre beállított filterekkel, ráérősebbek pedig a fény, a kontraszt és a színek beállításával kísérletezhetnek.  

A másik pedig a Baby Story nevű applikáció, mellyel a fényképeket számokkal, vicces feliratokkal, képekkel illusztrálhatjuk. Az app készítői a várandós időszakra és a baba első mérföldköveire is gondoltak.

szulinapos_poszter.jpgHa már a mérföldkövek megörökítésénél tartok, még egy ingyenes weboldalra hívnám fel a figyelmet.

Nagyon divatos mostanában a születésnapi babaposzter, ami minden olyan információt tartalmaz, ami a kicsire leginkább jellemző az első év betöltésekor. Számtalan grafikus oldalát átböngésztem, kértem árajánlatot is és azt kell mondanom, egyikkel sem voltam teljesen kibékülve. Az olcsóbb plakátok egy sablonra készülnek, meghatározott számú adatot tudnak csak megjeleníteni. Az egyedi, személyre szabott grafikáért viszont igencsak mélyre kell nyúlni a zsebünkbe. És akkor itt csaptam a fejemre: miért is adnám ki ezt a munkát a kezemből?

meghivo.jpgNéhány perces keresgélés után leltem rá a https://www.postermywall.com honlapra, amivel sikerült elkészítenem Mimi első születésnapi poszerét, valamit a szülinapi zsúr meghívóját is. Jó pár órám benne van, de úgy érzem, megérte.  Húsz kategória alapján választhatnak a posztergyártó-kisiparosok, a meghívóktól a menükön át, a szórólapokig mindent megszerkeszthetünk. Sablonokkal segítik a kezdők munkáját, de a saját elképzeléseinket is játszva megvalósíthatjuk. Az elkészített művet a saját mappánkba lementi a program, azt bármikor módosíthatjuk, egy facebook like-ért cserébe pedig lementhetjük jpg formátumba, és irány Gutenberg nyomdája.

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

Címkék: DIY

Már csak ötöt kell aludni

pocakos.jpgTavaly ilyenkor számoltam a napokat: legrosszabb esetben, azaz amennyiben magától nem indulna be a szülés, már csak ötöt kell aludni és megpillantalak drága Kislányom. 

Mimi mai ebéd utáni alvása meglepően hosszúra sikeredett. Volt időm elmerengni. A telefonom több ezer fotóját és videóját végignéztem. Az egy évvel ezelőtti képeknél lelassítottam. Tudom, hogy a várandósság végén már csak egy gazdatestnek éreztem magam. Mintha a testem irányításába semmi beleszólásom nem lenne. Azonban a rossz érzéseket, a derék és csípőfájdalmat, a lábdagadást, a vizesedést, a gyomorégést törölte az agyam. Nincs mit szépíteni, a hormonok tudják a dolgukat! 

 

Hirtelen egy ismeretlen érzés fogott el. Hiányzik a pocakom. Hiányzik, ahogy Mimus minden egyes rezdülését éreztem a testemben. Hiányzik, hogy magamban érezzem a gyermekem. Csoda az egész. 

Miután felébredt, a lehető legszorosabban, a lehető leghosszabban öleltem magamhoz.

Drága Kislányom! Már csak ötöt kell aludni...

maa.jpg

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

Öten egy ágyban - Augusztus 20., hajnali gondolatok

5:36 Az eső halkan duruzsoló kopogása bekúszik a nyitott ablakon át, ez adja a hajnali ritmust. A basszust a hasamon doromboló Szofi cicánk hozza, akit, ha jól hallom az ágy végében alvó Fagyi kutyánk kerget álmában.  A legmélyebb kűrt hangja a férjem orrüregéből szól, horkolása a fúvósszekció szólistái közé illik. A legkedvesebb hang kettőnk közül sejlik, a halk szuszogás,  amire az összes idegszálam figyel, Mimié. A billentyűkön pötyögő zongorista én vagyok. Öten egy ágyban. Óvatosan a fekhelyünk széle felé húzódom. Hm. Úgy hallom, férne ide még egy hatodik zenész. 

oten_egy_agyban.jpg

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: baba, mamigondolatok

Az első külföldi nyaralásunk, családként

csomagok.jpgAz első belföldi hosszúhétvégénk után, a múlt hónapban vettünk egy nagy levegőt, összecsomagoltuk a vándorcirkuszt és tíz nap erejéig külföldön töltöttük az első nyaralásunkat.

Utazásunk első állomása  - Ausztia felé - a magyar-szlovén határon lévő benzinkút volt. A pelenkázószoba tiszta, a mini játszótér pedig csak hab a tortán (vagy az extra finom benzinkutas kávén). Sosem nyaraltam még hegyekben, nem is értettem ki akar a várva várt nyár elől elmenekülni a csöndes, ám zordon csúcsok közé?! Tavasz óta a második társasházat húzzák fel a velünk szomszédos telken, így választ kaptam a kérdésemre.

a.JPG

ausztia.jpgTiszta szívből ajánlom kisgyermekesek részére az osztrák Kogler's Pfeffermühle Hotel & Étterem szolgáltatásait. A Kogler család 30 éve gondoskodik a vendégek pihenéséről a fenyvesekkel körülvett, saját gazdálkodással bíró szállodájukban. Házi felvágottal, sonkával, sajtokkal, lekvárokkal, mézzel tarkított svédasztalos reggelivel kényeztetnek a sógorok, melyeket meg is tudtunk vásárolni a házi borokkal és pálinkákkal együtt. ;) A méznek nem tudtam ellenállni, ilyen ízt még nem éreztem, egy csupor a csomagtartónkban landolt. Az étteremben többféle etetőszékkel találkoztam, attól függően, hogy milyen idős az igénybevevő vendég. Játszótérrel és játszószobával is hinta.jpgkedveskednek a legkisebbeknek. Ez utóbbiban brutál szuper mászófal van. Nem tudom mit sajnáltam jobban, hogy Mimi nem tudja még élvezni vagy azt, hogy gyermekkoromban nem találkoztam hasonlóval sem. Azonban a hotel az én értékelésemben egy pont mínuszt kap, mivel babaágyat térítés ellenében biztosít. A levegőt harapni lehet, a mezőkön bocik legelnek, hallani lehet ahogy nő a fű... Idilli a környezet! A közelben található Sankt Urban községben egy gyönyörű, az Alpok hegyeivel körülvett tó, mely információim szerint kíváló minőségű, fürdőzésre tökéletes.  

templom.JPGMásnap ismét útra kerekedtünk, hiszen a nyaralásunk fő célpontja olasz, szintén kisgyermekes barátaink meglátogatása volt. Milánó és Bergamo között, egy csöpp faluban élnek, körös-körül csodálatosabbnál csodálatosabb kirándulási lehetőségekkel. Milánó vagy Bergamo felé manapság könnyen ki lehet fogni olcsó repülőjegyet. Szuper hosszúhétvégét (akár többet is) lehet eltölteni a környéken akár kisgyermekkel, akár nélküle.

A teljesség igénye nélkül, programlehetőség akad bőven:

taps.jpgMimi imádja az állatokat, amelyik kirándulásunk helyszínén állatkert, állatsimogató, vadaspark található, mi biztosan betérünk oda. Ahogy kacag, a boldogság az arcán, ahogyan összacsapja a mancsait...  <3 Bergamotól 20 percnyi autóútra található a Parco Faunistico Le Corelle. A Fővárosi Állat- és Növénykerthez képest kevesebb állat található ebben a parkban, viszont amit nagyon fontosnak tartok kiemelni: a kifutóik sokkal inkább az állatok méreteihez és igényeihez igazodnak. Az állatkertben nagymacska fronton igen erős a felhozatal. Olyan ritka fajokat is megcsodálhatunk, mint a feketepárduc, hópárduc, a gepárd vagy a fehér bengáli tigris. Az elefántok vízesés alatt frissítik fel magukat, az ÓRIÁS teknősök láthatóan élvezik a csodáló tekinteteket, a gibbonok pedig megdobogtatták a szívem. 

A következő program, ami számunka kihagyhatatlan, ha Katáéknál járunk, Olaszország legnagyobb tavának meglátogatása. A Garda-tó bármely városkáját is válaszjuk úticélul, mesés fotókkal távozunk. Szeméyes kedvencem Sirmione, ahol érdemes a naplementét megvárni. Ám a 11 hónapos Mimivel és a 16 hónapos Marcoval nyilván nem a naplementét csodáltuk meg.

akvarium.jpgA Castelnuovo del Garda városkában található Olaszország egyik legnagyobb szórakoztató központja, a Gardaland (igen, jól érzed, erősen a Disneylandre hajaz). A park két részre osztható, egy hatalmas vidámparkra és egy ócenáriumra. Ez utóbbit látogattuk meg a babócák nem kis örömére. Hatalmas akváriumokban csodálhatjuk meg a tenger élőlényeit, 12 és 15 órakor pedig két oroszlánfókával ismerkedhetünk meg. Javaslom, hogy az első sorban, középtájon foglaljunk helyet, így talán még a fókashow résztvevői is lehetünk. ;)  Az összes fotó és videófelvétel, ami aznap készült, eltűnt a kamerámról, így a Google-t hívtam segítségül. Zárójelben megjegyzem, nem túlzott photoshoppolt képet csatoltam, valóban ilyen csodálatos látványt nyújt.

image1_5.JPG

Idén megcsodáltuk Olaszország harmadik legnagyobb tavát, a Comói-tavat is. Varenna a tó egyik legszebb települése. A parkolás miatt ne fájjon a fejünk! A hegytetőn, a hegybe vájva találunk egy parkolóházat, amivel szemben található a település egyik látványossága, a Villa Monestero. A jegyvásárláskor dönthetünk, hogy a villát és/vagy a kertet tekintenénk meg. A villáról sajnos nem tudok beszámolni, a kert viszont kihagyhatatlan! Miután elkészültek a képeslapokra illő fotók, a főtéren ebédeltünk egy hamisítatlan margarita pizzát. Varennából több irányba is indulhatunk hajóval, azonban a kikötőben hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy szabad helyet találjunk az autónknak. Így vagy fent hagyjuk a parkolóházban a járművünket - számolva a hegyi sétával -,  vagy autóval szállunk fel a kompra. A harmadik lehetőség, hogy erősen kérjük az égieket, hogy a mólónál pont előttünk álljon ki az egyik helyről. Nekünk bejött. ;) A vízi utazás pedig Miminek jött be. Tuti sellő volt előző életében. A  Comói-tó legszebb ékszerdobozánál horgonyoztunk le. Bellagio a tó három ágának találkozásánál fekszik. Gyönyörű kövezett lépcsős utcácskáin babakocsival nem volt szerencsénk végigsétálni. Érdemes babahordozóval készülni. p.JPG

naplemente.jpgA nyaralás végéhez közeledvén, a hétvégét édeshármasban töltöttük. Hazafelé félúton megálltunk Triesztben. Trieszt tengerpartja nem épp a legbababarátabb: gyorsan mélyülő, kavicsos és sziklás. Azonban a szállodánk közvetlenül a tengerparton helyezkedett el, így volt előtte egy kis öböl, ami pancsolásra pont alkalmas volt, nagyobb fürdéshez javaslom egy szuper úszógumi beszerzését. Gyönyörű kilátás a tengerre (naplementével!), ízléses szobák, fejedelmi reggeli, nagyon figyelmes személyzet. bar.JPGMindenki mosolyogva fogadta vacsora közben Mimi új atrakcióját, amit "ha nem vagy már szomjas, a vizet szökökútként köpd a tányérodra" névre keresztelhetünk. Lehetőség van csupán az éttermet meglátogatni, azonban ebben az esetben asztal foglalása szükséges. Ha így tennétek, mindenképpen kostóljátok meg a steakjüket, melyet sorbetként elkészített kecskesajttal tálalnak. Mmmmmmm...

image1_3_1.JPG

"Jó bátrak vagytok." "Én nem mertem volna ekkor útra elindulni a babánkkal." "Jól van gyerekek, majd meglátjátok..." Ezek és ehhez hasonlatos mondtatokat kaptunk barátokról, ismerősöktől, családtagoktól. Csak ismételni tudom önmagam, tisztában vagyunk azzal, hogy gyerekkel nem lesz olyan a nyaralás, mint azelőtt.

Azonban mi azt tanácsoljuk, ne habozzatok! Vágjatok bele! Utazzatok annyit, amennyit csak tudtok! 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

 

 

 

 

 

 

Címkék: utazás

Mi is az az affektív apnoe?

A blog megszületésének gondolatával az is megfogalmazódott bennem, hogy nem csak a boldog, idilli napjainkat vetem papírra. Nekem nagyon jól jött volna, ha valakinél hasonló történetet olvasok. Bár senkinek sem kívánok ilyen élményeket, talán lélekben felkészültebben érintett volna az, amire nem lehet felkészülni.

A múlt héten vendégeink voltak Olaszországból pár nap erejéig. Minden este meleg étellel készültem, ami nagyon régen fordult elő. A főzés engem egyébként tölt, mint általában minden kreatív alkotó folyamat. Azt hiszem, vissza is térek eme jó szokásomhoz. Amíg Apa dolgozott, a barátaink pedig volt munkatársakkal találkoztak, Mimivel lila burgonyából (van ennek valami speckó neve?) krumplipürét készítettünk. A burgonya pucolása közben egy darabka héj a földre pottyant, amit a nálam sokkal figyelmesebb kissegédem kiszemelt.

elsosegely.jpgMég midig a “mindent szájjal vizsgálok meg” korszakát éli. Láttam, hogy valamin nyammog, és már kapcsoltam is, hogy mit vehetett a szájába. Elvettem tőle a krumplihéjat, mire sírni kezdett. Sírás közben nem vett levegőt. Körbeérdeklődtem a kisgyermekes ismerősök között, ez nem egyedi eset. Azonban a nagy sírás közepette eldőlt, ami minden bizonnyal megijesztette, ezért még jobban rázendített a sírásra, de a levegővételt még mindig visszatartotta. Felvettem, szólongattam, ráfújtam az arcára. Semmi... Először az ajka, majd a szája környéke, aztán az arca és a nyaka kezdett el lilulni. Egyszer csak rongybabává változott. Lógott a keze, a feje hátrabicsaklott, folyt ki a kezemből. Most már tudom; elájult, de abban a pillanatban lepergett előttem az életem. Arra gondoltam, hogy nem vettem ki az egész krumlihéjat a szájából és a torkán akadt egy darabka. Azt hittem éppen fulladozik és a karomban fog meghalni.

Nem volt helye pániknak, egy másodperc töredéke alatt végig gondoltam, hogy a szomszéd anyukának ki tudok kiabálni, hogy hívja a mentőket. Az előszobában lefektettem a hátára, megemeltem az állát, benyúltam a szájába, nem volt benne semmi. Kihúztam a nyelvét, fújtam az arcát és szólongattam. Egyszer csak egy nagyot sóhajott. Felvettem, sűrűn vette a levegőt, pihegett, nagyon gyenge volt. Felültettem a pelenkázóra, hogy szemügyre vegyem, minden rendben van-e vele. Akkor jött a hatalmas sírás, és az én vállamról akkor esett le a hatalmas kő. Tudtam, hogy nincs baja. Az egész egy perc alatt történt és nekem legalább egy órának tűnt. Lassított felvételként látom magunkat kívülről.

Egész este az internetet bújtam, hátha megtudom mi ez a sírás közbeni levegővisszafojtás. Másnap reggel alig vártam, hogy 8 óra legyen, tárcsáztam a gyermekorvosunkat, aki megerősítette az előző este, magamban felállított diagnózist. Létezik egy kórkép: affektív apnoe, mely a gyerekek nagyjából 5%-nál jelentkezik. “Az apnoe légzéskimaradást jelent, az affektív szó jelentése pedig indulatokkal, érzelmekkel kapcsolatos, melyet fájdalom, nevezés, ijdetség és düh is kiválthat. Átmenetileg csökken az agyi oxigén ellátottság, ami miatt rövid ideig a gyermek eszméletét veszti. Az affektív apnoe az  ijesztő klinikai tünetek ellenére is ártalmatlan, nem lesz a későbbi életkorban következménye, valamint az életkor előre haladtával a rohamok spontán ritkulnak, majd megszűnnek.” - olvashatjuk a Heim Pál Gyermekkórház által üzemeltetett gyogyhirek.hu weboldalon.

vizilovam.jpgA doktor néni megnyugtatott, egy alkalom után nem szenvedhetett semmilyen károsodást Mimi, azonban nem szabad hagyni, hogy a rohamok ájulással végződjenek, mert a sűrű oxigénhiányos állapot az idegrendszer károsodásához vezethet. Azt javasolta, hogy mindig legyen nálam egy vízzel teli speiccelő. Használjam egyből, ha nem vesz levegőt Mimi. A kor előrehaladtával a rohamok ritkulni fognak, a betegséget a gyermekek 2,5-3 éves kor körül kinövik.    

Remélem, addig a mi idegrendszerünk sem serül majd.

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: baba, mamigondolatok

Drága Apukám!

Mivel a babanyelvemet még csak részben érted, engedd meg, hogy anya szavain keresztül tolmácsoljam gondolataimat első apák napja alkalmából.

malac.jpgSosem fogom elfelejteni az első találkozásunkat! Nagyon bátor voltál, ahogy születésem után azonnal a mellkasodra tettél. Emlékszel, hogy azonnal befejeztem a sírást? Tudtam, jó helyre érkeztem.

Köszönöm, hogy anya minden reggel kap két óra pihenőt, hogy kipihenje a “mama éjszakai műszakot”. Ilyenkor látom ám, hogy Te is fáradt vagy még. Kedves Tőled, hogy mégis hatalmas bedobással szórakoztatsz. Köszönöm, hogy úgy szereted Anyát!

Annyira cuki, hogy élvezed, hogy már nem csak anyatejcit eszem. Köszönöm, hogy figyelsz a napi gyümölcsfogyasztásomra! Hajnali hatkor 180 gramm alma-banán-barack pürével indítani a napot... Nem semmi. 

Imádom, hogy az ebédszünetedben videóchatelünk. Bármilyen nyűgös napom is van, elszáll a bú és baj amikor meglátlak abban a világító ketyerében, ami nélkül anya egy lépést sem tesz.

Köszönöm, hogy olyan sokat dolgozol értünk!

rendor.jpgNem tudom eléggé kifejezni a hálámat, hogy munka után sietsz hozzánk haza. Minket választasz a foci, edzőterem vagy a haver bácsikkal való sörözés helyett. Az pedig, hogy itthonról is tudsz dolgozni... Nagyon szerencsések vagyunk! 

A Te mozgáskultúrád a legmókásabb a világon. Ahogy táncolsz... FE-NO-ME-NÁ-LIS!

Anya mesélte, hogy nem szeretsz sétálni csak úgy, kedvtelésből. Azt hiszem ezt Tőled örököltem. A babakocsizás nem épp a legszórakoztatóbb dolog a világon. Azért jó fejek vagyunk, hogy anyát otthon hagyjuk és néha megszökünk kettesben, nem?   

Köszönöm, hogy az első vérvételemkor hősként öleltél!

Nagyon kedves vagy, hogy rendíthetetlenül bújod az internetet, keresed, sőt kutatod a fejlesztőjátékokat nekem. Ennek azt hiszem csak egy valaki nem örül. A postás néni mosolya nem mindig a legőszintébb.  

virag.jpgApa, Te vagy a legviccesebb figura akit ismerek! Alig várom az esti fürdéseket, ahogy négykézláb - tudod olyan mókásan - átszaladsz a fürdőszoba ajtaja előtt. Göndör kacajjal jutalmazom munkád, hiszen tudom, Te pedig azt szereted.

Tudod, hogy néha a legjobb a Te karodban álomba szenderülni?

Azt gondoljátok, hogy a blablám mögött semmi értelem nem rejlik. Azért remélem sejted, miért az apa volt az első szavaim egyike.

Köszönöm, hogy Te vagy az Édesapám! Nagyon szeretlek! Boldog apák napját!

 

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után.

Címkék: mamigondolatok

“Lazítani, próbálj meg lazítani...

... nem győzlek tanítani, hogyan csináááááááááááááááááááááááld” hangzik a méltán híres dalban a refrén. Olyan nehéz lenne lazítani? Hát, ha gyereked van, ráadásul az első, akkor bizony nem olyan egyszerű elengedni magad. Legalábbis anyai oldalról. Na, jó, tudom, honnan is tudhatnám férfiként, hogy ez hogyan működik?! A válasz erre egyszerű: empírikus úton tapasztaltam. Merthogy ugye van egy feleségem és egy gyerekem, a gyerekem anyja meg a feleségem, így kellő számú és relációjú tesztalannyal rendelkezek.

olvas.jpgNyílván azt senkinek sem kell bebizonyítanom, hogy első gyermeknél még az elsődleges feladat az, hogy életben tartsd. Ezzel telnek az első napok, hetek. Hónapokat nem írok, mert azért néhány hét alatt eldől, hogy életben tudod-e tartani a csöppséget, vagy sem. Utána jön egy átmeneti szakasz, amikor mechanikusan ismétlődő cselekménysorozatokat kell végezned, ezt én technikai fenntartásnak nevezem csak. Na és ilyenkor azért be lehet golyózni rendesen. Mert mászni, gügyögni nem tud még, igazából érdekes dolgokat nem csinál, fekszik, sír, bekakil, bepisil, alszik, a köztes időben meg fertőtleníteni kell a cumisüveget, fejni a tejet, etetni, nem kifejezetten szórakoztató. És mivel anyuka többet van a gyerekkel - bármennyire is kiveszem a részem a gyereknevelésből, azért dolgozni is kell - ezért nála inkább fennáll a veszélye annak, hogy megbomlik az elméje az ismétlődő monotonitástól.

Ezért - bár magától is biztosan volt rá igénye - egy idő után én mondtam Timinek, hogy menjen el kikapcsolódni kicsit. És nem azért, mert elviselhetetlenül viselkedett volna, de láttam és tudtam, hogy szüksége van rá. Ezzel megelőztük a későbbi családmészárlást, ráadásul én is tudtam egyedül lenni Emmával (addig, amíg el nem kezdődött a szeparációs szorongás és az istennek sem akart cumisüvegből elfogadni anyatejet apától :)).

alszik.jpgHeti egy-két alkalommal simán meg tudtuk oldani, hogy 1-2-3 órára “kimenőt” kapjon anya. Ezt összekötöttük azokkal az időszakokkal, amikor Mimi aludt. Ha felébredt, akkor ott volt a cumisüveg és az előre lefejt anyatej. Ahogy meg nő a gyerkőc, úgy egyre több dolgot lehet vele játszani, úgyhogy most már le lehet foglalni mással is mint anyatejjel.

Bőven belefér, hogy anyukák kicsit elmenjenek barátnőkkel találkozni, vásárolni, vagy bármi más. Tudom, vannak akik nem bízzák az apukákra a gyereket, merthogy nem tud vele bánni. Remélhetőleg ezt a felfogást egyre kevesebben vallják magukénak, és remélhetőleg azért, mert egyre több apuka látja be, hogy a gyermekkel - akár csecsemővel is - foglalkozni nem ördöngösség.

Ez is csak hozzáállás és megbeszélés kérdése. Hagyni kell aput is, hogy pelenkázzon, etessen (szigorúan cumisüvegből, bár gondolom minden apuka megvicceli a saját gyerekét, hogy a szőrös apacicit nyomja a gyerek szájába), egyáltalán, hogy ott legyen a gyerek körüli teendők során. Ehhez is kell nyilván az édesapáktól egyfajta “fejben felnövés”, mert tudom, hogy vannak olyan apák, akikre nem bíznék gyereket (anyukák is megjegyzem).

Erre meg mondhatnám, hogy jól kell választani, de ez már egy másik poszt témája lehetne.

Szerintem a technikai fenntartásos szakaszban, amikor még tényleg mindegy, hogy ki végzi a feladatokat apa is nyugodtan be tud segíteni pár órára. Később meg pláne.

jatszi.jpgJa, és hogy ez csak ilyen puffogtatás, hogy szükség van pihenőre, mert hiszen az anyák “csak” otthon vannak a gyerekkel és az nem olyan nehéz, elmondanám, hogy akaratomon kívül nekem is kellett nyolc órát felügyelnem egyszer Mimit, amíg a feleségem kórházban volt epegörccsel. Én egy nap után simán felvágtam volna az ereimet. Úgy vártam anyát,  mint a Messiást, tudom, miről beszélek.

Szóval legyen minden apuka akkora jampi, hogy vállalja a gyereket, amíg anya ejtőzik egyet.

 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga utánA fenti írás a szerző, dr. Endrész Előd szellemi terméke.

Címkék: vendégek