Magyar anyák a föld körül 1. rész - Új-Zéland

Ezzel a bejegyzéssel egy új rovat indul a blogon, melyben magyar anyukák szemén át bepillantást nyerhetünk különböző országok életébe. Az első állomásunk Új-Zéland, ami pontosan a világ másik végén található, ennél messzebb már nem is mehetnénk. A Budapest-Dunedin útvonalon a repülési idő több, mint 24 óra, átszállás nélkül.  A nyugalom és béke szigetén zöldellő dombok és hósipkás hegyvonulatok váltják egymást. Itt forgatták a Gyűrűk urát, aminek díszleteit még ma is megtekinthetjük. Vulkánok, feltörő termálvizek, tavak, borvidékek,  fókák, pingvinek, homokdűnék szabdalta tengerpartok. 

mariannek.jpg

Szeretném bemutatni a férjem egyik volt osztálytársát, Mariannt (35), aki Dunedinben él az angol-ír felmenőkkel rendelkező férjével, Kiellal és négyéves kisfiúkkal, Alexszel. 

Mikor hagytad el Magyarországot?
Érettségi után, valamikor 2001 tél elején egy kis angol városba költöztem,  a Londontól egy órára lévő Hitchinbe. Ma visszagondolva el sem tudom képzelni, hogy lehettem 19 évesen olyan bátor vagy inkább őrült, hogy 100 fonttal és egyetlen ismerős telefonszámával érkeztem a heathrow-i reptérre. Ekkor még nem voltunk EU tagország, úgyhogy akkoriban nem volt akkora divat a “kivándorlás” mint most. Az volt a tervem, hogy au-pairként dolgozom 6 hónapig, aztán hazamegyek főiskolát kezdeni. Nagyon hamar eldőlt, hogy ez nem így lesz

ali.jpgMiért  pont Új-Zéland?
A férjem - akivel Londonban ismerkedtem meg - új-zélandi, úgyhogy magától érthetődő volt a dolog. Nem sokat tudtam az országról azon kívül, hogy a világ másik végén van, de bárhová követtem volna Kielt. ;)

És milyen Új-Zélandon az élet?
Hmmm. Mihez viszonyítva. Szép helyen élünk jó családdal, jó barátokkal.  Van munkánk egész jó fizetéssel. Ezekkel a feltételekkel bárhol boldog lehet az ember szerintem.

Új-Zéland két szigetből áll. Akár más-más országok is lehetnének. Az északi sziget jóval melegebb éghajlatú, míg itt nálunk délen, nyáron sem nagyon megy 25 fok fölé a hőmérséklet. Ha meleg is van, általában fúj a szél, ami nem túl kellemes, de az óceán és a dimbes-dombos vidék  mindezt kárpótolja. Semmiképpen sem költöznék el innen. Volt szerencsénk közvetlenül az óceánparton lakni az előző házunkban és mostani otthonunk is csak 2 utcára van tőle. Az óceán zaját âllandóan hallani és bármikor le lehet sétálni a partra.

Az új-zélandi emberek nagyon barátságosak, befogadóak, lazák. Nagy szerencsém volt, mert nagyon nagyon jó családba csöppentem, ahol mindenki egyből elfogadott. Úgy érzem, mindenhová elég könnyen beilleszkedtem szerencsére. Ami furcsa volt, az a tömegközlekedés hiánya. Szinte minden nagyobb városnak van reptere, úgyhogy az a leggyorsabb utazási forma. Autó és jogosîtvány nélkül legetetlen lenne itt az élet. Személyi igazolvany helyett itt jogosítványt kérnek el mindenhez.

ujzeland.jpgMilyen a kultúra, az étkezési szokások?
Multikulturális, amit Londonban már megtapasztaltam, ezért nem volt nehéz hozzászokni ehhez. Új-Zéland fiatal kis ország aránylag. A Maori őslakosok után európaiak (főleg skót, angol és ír) telepedtek itt le, majd jöttek a kínai aranyásók stb.

Ételek közül sajnos nem tudok mit ajánlani. Az ország kora és története révén nincs semmi ami abszolút “kiwi” lenne. Bármi ami Angliából idejött: fish&chips, sausage&mash, steak, na és az ázsiai kuzinok. Maori jellegzetesség a hangi. Ez az az étel, amit elásnak. A húst és zöldségeket a földbe teszik és tüzet gyújtanak rajta. Nem próbáltam még, de a fűszerek hiánya miatt nem is hangzik túlzottan jól.

foka.jpgMit nézzen meg mindenképpen egy honfitárs, ha Új-Zélandra utazik?
Itt a déli szigeten Dunedinen kívül Centreal Otago-ba érdemes ellátogatni és a borokat megkóstolni. Innen tovább menni a Lake Wanakahoz, a gyönyörű tiszta kék vizét érdemes megcsodálni, majd továbbmenni és a hegyekben, Queenstown városában turistáskodni kicsit. Ez utóbbit főleg az extrém sportok/bungee jumping kedvelőinek ajánlom. Aki pedig családostól, gyerekkel érkezik hatalmasakat kirándulhat a meseszép természetben, a farmokon, parkokban, tóparton, óceán partján. Itt Dunedinben Ali imádja a múzeumokat, az uszodát, az inflatable world-öt, ami tele van ugrálóvárakkal.

ali_es_a_barany.jpgMilyen Új-Zélandon a szociális hálózat? Mennyire támogatják a kezdő szülőket?
Sajnos nem annyira, mint otthon. Ezen most épp változtatni készülnek úgy, hogy elméletileg 2018-tól 22 hétig jár a maximum 500 $ körüli támogatás. Amikor vége ennek az időszaknak, akkor lehet jelentkezni különböző segélyekre, de az egy nagyon minimális összeg, attól függően, hogy a párodnak mennyi a keresete. A munkáltató egyébként megegyezéstől függően 1 évig tartja az állást számodra. 

A kisfiatok,  Alex már 4 éves. Mennyi adminisztációval járt az, hogy Magyarországon anyakönyveztessétek?
Ezzel kapocsolatban csak rossz emlékeink vannak. A házasságunk magyarosítása sok időbe telt, már nem is emlékszem miért, de Alex otthoni anyakönyveztetése sem volt kellemes. Fel is adtuk. Szinte évente látogattunk haza és olyankor próbáltunk ilyesmiket intézni, gondolván, otthonról egyszerűbb és gyorsabb mint levelezgetni. Valahogy mindig hiányzott valami papír, vagy még ezt fordíttassuk le meg azt, aztán mindig kifutottunk az időből. Legutóbb, most nyáron már nem is foglalkoztunk vele.

nyuszis.jpgA hétköznapjaitokat kicsit magyarként is élitek?
Nem igazán. Nem az a család vagyunk ahol az anyuka csak magyarul beszél a gyerekhez. Ali akkor tanul leginkább magyarul amikor Magyarországon vagyunk. 4 év alatt háromszor járt már otthon, úgyhogy sokmindent tanult amire most már emlékszik is szerencsére. Imádja amikor hazamegyünk. Nagyon szereti a nagyszülőket, a nyarat, a gyulai várat, a görögdinnyét.

Visszatérve a hétköznapokra; magyaros ételeket főzünk és van pálinkánk. ;)

És az ünnepek alkalmával vannak magyar szokások, amiket követtek?
A karácsonyi bejglin kívül nem nagyon. Szerettem volna húsvétkor tojást festeni, de elmaradt. Jövőre bepótoljuk. 

picasso.jpgAli most már ovis. Miben különbözik a kinti óvodai rendszer az itthonitól?
Nem is tudom pontosan, hogy kötelező-e iskola előtt bárhová is járni.  Az új-zélandi gyerekek 3 éves kortól kapnak támogatást az ingyenes állami óvodai ellátásra. Ali 2,5  éves kora óta jár állami oviba. Ezen kívül elég sok fizetős montessori rendszerű vagy magánóvodára is van lehetőség. 

Négy éves korig csak napi 4 órát töltenek ott 8.30-12.30-ig, négy éves kortól pedig 14.30-ig. Nincsenek csoportok. Abban az oviban, ahová Alex jár 40 gyerek van és 4 tanító. Nincsenek termek. Van bent és van kint. Különböző "stationok"-at készítenek elő reggeltől. Pl. zene, festés, lego, stb. Minden nap más és nagyjából azt csinál minden gyermek amit akar. Ebből könnyen kiderül, milyen a gyerek személyisége és az is, milyen területhez vonzódik leginkább. Napi kétszer "mat time", amikor összegyülekeznek a gyerekek, leülnek a szőnyegre és olvasnak nekik, maori dalokat vagy éppen jelbeszédet tanulnak.

Az új-zélandi emberek milyennek látják a magyarokat?
Az új-zélandi elég sokat utazott nép, úgyhogy szinte mindenki tudja hol van Magyarország és sokan jártak is főleg Budapesten. Az idősebbek gyakran sztoriznak arról hogy milyen magyarokkal találkoztak/dolgoztak annak idején akár itt, akár Európában. Eddig csak jókat hallottam. Viszont  volt olyan, aki miután megkérdezte honnan jöttem eredetileg, azt mondta, hogy “milyen egzotikus!” HAHA! 

Élnétek-e itthon valaha?dinnyes.jpg
Akármikor otthon vagyunk úgy gondolom hogy igen, de amikor visszatérünk Új-Zélandra akkor rájövök, hogy mégsem adnám ezt fel. Hiányzik persze, hiszen otthon él a család nagy része és sok barát, de csak jobb itt nekünk a világ végén ebben az aránylag csendes kis országban.

Lassan ugyanannyi ideje élsz külföldön, mint amennyit itthon éltél. Milyen nemzetiségűnek tartod magad?
Magyarnak! Attól függetlenül, hogy nem vagyok nagy hagyományörző és nem tanítom Alexnak annyira  - mint ahogy mindenki más szeretné -  a magyar nyelvet, magyar vagyok!

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon  és a YouTube-on pedig egy pici betekinthetést engedünk az életünkbe. 

A blogon található valamennyi írás és kép a szerző, Endrész Tímea szellemi terméke és mint ilyet, szerzői jog védi. A képek, írások (beleértve az írások részleteit) a szerző engedélye nélküli jogosulatlan átvétele, közzététele, átalakítása, vagy bármilyen formában történő felhasználása jogi következményeket von maga után. 

A fenti írásban található új-zélandi fotó Anthony Harrison munkája. Forrás: http://toochee.reblog.hu/uj_zeland-deli-szigete

Az bejegyzésben található összes többi fotó Fekete Marianna szellemi terméke.